Стъки, Бареков, Блъсков и Недялков внесоха в НС подписка за връщане на бюлетините (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Плашат с референдум по горещи теми

Views 43853
0 0
Видео: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg

Подписка с искане за връщане на възможността за гласуване с хартиена бюлетина, събрала над 100 хиляди подписа, внесоха в Народното събрание собствениците на медии Недялко Недялков и Петьо Блъсков, придружени от бившия ММА боец и понастоящем политолог Станислав Недков-Стъки и бившия журналист и евродепутат Николай Бареков.

Въпросната кампания бе обявена преди три седмици, като в инициативния комитет, организиращ подписката, влизат още журналистът Соня Колтуклиева, политическият психолог проф. Антоанета Христова, бившият пиар на военното министерство Александър Урумов, Юлий Москов, Христо Стоянов и др.

Това са подписите на 111 хиляди български граждани, събрани само за две седмици – физически, онлайн, както и във фейсбук профилите на членовете на инициативния комитет. Внесохме ги в деловодството на Народното събрание, сега сме тук, защото настояваме политическите партии да ни отговорят дали ще се съобразят с желанието на толкова много българи да имат избор как да гласуват – смесено, с хартия или с машина. Това е тяхно право по конституция, което им бе отнето от т.нар. „Партия на промяната“ по груб и манипулативен начин„, каза Недялко Недялков.

Недялко Недялков, снимка; Информационна агенция ПИК

Припомняме, че въвеждането на изцяло машинно гласуване беше въведено от 45-тия парламент, миналата година, когато ПП не бяха още политически субект.

Недялков попита задочно и Крум Зарков от БСП, с чиито глас вчера законопроектът на социалистите за връщане на бюлетините не влезе в дневния ред на парламента – защо бил предал избирателите на партията си.

Гласуването с машини го нямало почти никъде по света, като у нас то се било провело незаконосъобразно и с нарушения, смята още издателят. И заплаши – ако настоящият парламент не разгледа или няма време да разгледа искането им, ще бъде иницииран общонационален референдум, на който можело да бъдат включени и „неудобни въпроси“.

Знаете какви са в момента горещите теми в обществото – темата за еврото например, темата за Северна Македония например. Това са горещи точки, за които е крайно време суверенът да се произнесе по тази тема.“

За събирането на подписите активно помогнали от ГЕРБ и ДПС, като имало участие и от активисти на БСП, призна още Недялков.

Задължителното гласуване с машини доведе до най-ниската избирателна активност от началото на Прехода и до нелегитимно правителство с най-краткия живот от 1990 година до днес. Правителството на Кирил Петков продължи само 198 дни, като освен множеството кризи, в които ни вкара, доведе и до политическа такава. Затова преди да бъде разпуснат този парламент трябва да бъде върнато конституционното право на българите да гласуват по свой избор„, настоя на свой ред Стъки.

Ние сме тук, за да се срещнем с всички политически партии, представени в парламента. Първата група, която посетихме, беше на „Продължаваме промяната“. Това, че има отказ от диалог, е техен проблем. Бяхме приети от ГЕРБ, макар и в кулоарите, бяхме приети любезно от ДПС лично от техния лидер. Сега отиваме да се срещнем с БСП и с Костадин Костадинов от „Възраждане“. Тук сме не в лично качество. Ние сме хора, които участваха в един референдум и събраха 111 хиляди гласа. Искаме връщане на хартиената бюлетина, не за да връщаме стари практики, а за да имат хората право на избор„, добави пък Николай Бареков.

Снимка: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg
Снимка: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg
Снимка: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg
Снимка: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg
Снимка: Информационна агенция ПИК / www.pik.bg

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Арестуваха 8 души при акция на ГДБОП и Европейската прокуратура

При съвместна акция на Европейската прокуратура и ГДБОП бе разбита организирана престъпна група, съобщава Нова телевизия. . Задържаните извършвали злоупотреби с европейски средства по земеделски програми в град Петрич. В специализираната полицейска операция са участвали служители на сектор БОП – Благоевград, Кюстендил, София град, София област и Перник. Извършени са 4

Read More »