Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Срещу разделението на българското кино на „зрителско“ и „фестивално“ се обявиха режисьори

Срещу разделението на българското кино на „зрителско“ и „фестивално“ се обявиха режисьори. Те изпратиха открито писмо до парламентарната комисия по култура и медии, до премиера Кирил Петков и до министъра на културата Атанас Атанасов.

Писмото им е след проведената среща между депутати от комисията по културата и медиите, с представители на Асоциацията на българските продуценти, Филмаутор, Асоциацията на българските киносалони и ИА НФЦ.

На срещата са обсъдени проблеми, които засягат формирането на дългосрочна държавна политика в сферата на филмово изкуство и задават посоката за развитие на българското кино, но не бяха поканени представители на едни от най-значимите творчески организации и сдружения в областта на филмовото изкуство.

Отсъствието на значими творчески организации предизвика едностранчиво и повърхностно представяне на проблематиката за създаване на български филми. Породи се неприятното усещане за прокарване на лични лобистки интереси, а не за конструктивен диалог в търсене на решения за сериозни проблеми от обществено значение, пишат режисьорите.

Ето и писмото им:

На тази среща се лансира едно изкуствено разделение на българското кино на „зрителско“ и „фестивално“. Тази вредна и погрешна теза, подхваната от представители на правителството на ГЕРБ, най-вече в лицето на бившия министър на културата Вежди Рашидов, а в последствие и председател на Комисията по култура в 44-то НС – Вежди Рашидов, сега беше доразвита и е на път да бъде официализирана, опасяват се от бранша.

Категорични сме, че нито една национална кинематография не може да се разделя по този начин, защото навсякъде по света, фестивалите се правят именно заради зрителите.

Фестивалът е място, където се събира изключително много публика, на която се показва селекция от най-добрите филми от цял свят. В Европа именно тези фестивални участия и награди са гарант за зрителя за качеството на даден филм. Фестивалите и филмовите пазари, които се провеждат по време на едни от най-големите филмови събития в областта на киното – Кан, Берлин, Торонто и т.н. са платформата, която дава възможност на българските филми, освен в страната, да бъдат разпространени и по света.

За щастие вече има множество такива примери и голяма част от българските филми, постигнали международен успех и донесли безспорен престиж за българската култура, се радват на добро киноразпространение и извън България.

Поради това, разделението на „зрителско“ и „фестивално“ кино е проява на липса на компетентност и/или опит да се подмени същността на философията на киноизкуството в контекста на европейските регламенти и разпоредби.

Вярваме, че в унисон с европейските практики, българската държавна политика следва да финансира филми с високо художествено съдържание, които реализират добавена културна стойност и носят международно признание и престиж за българската култура, а не филми създадени единствено с цел търговска реализация.

В единия случай се произвежда произведение на киноизкуството – културен продукт, а в другия случай се произвежда комерсиален продукт, предназначен за бизнеса в сферата на забавленията.

Задължение на Министерството на културата и Комисията по културата и медиите в парламента е да се занимават с проблемите и да защитават правата на художественото кино.

Няма логика, филми, които се справят добре на пазара, постигат големи търговски резултати, но не получават висока оценка за своята художествена стойност, да бъдат подпомагани от държавните културни институции.

Това са чисто търговски продукти, които, ако се допусне прецедент и Министерството на културата започне да ги субсидира, ще се окаже, че държавата обслужва не обществени, а частни бизнес интереси.

Ако държавните политики абдикират от задължението си да подпомагат българското изкуство и насочат пряко помощите към пазара, то по-добре нормативните уредби да бъдат регулирани в министерство на икономиката, а не в министерство на културата.

На въпросната среща бяха направени конкретни предложения за промяна в правилника за прилагане на закона в посока цензура на авторите и неглижиране на художествените критерии, с които предложения категорично не сме съгласни.

Решени сме да защитаваме базисните за филмовото изкуство норми и ценности от посегателството на бизнеса и пазара. Няма да допуснем държавната помощ за производство на киноизкуство, по смисъла на европейските правни норми, да бъде пренасочена към обслужването на частни търговски интереси.

Приветстваме организирането на срещи и дискусии в широк кръг, на които да се разискват както проблемите в киноиндустрията, така и насоките за една смислена културна политика в областта на киноизкуството, се казва в писмото.

То е подписано от следните автори:

Проф. Георги Дюлгеров – кинорежисьор

Стефан Командарев – кинорежисьор

Тео Ушев – кинорежисьор

Проф. Иван Ничев – кинорежисьор

Камен Калев – кинорежисьор

Петър Вълчанов – кинорежисьор

Кристина Грозева – кинорежисьор

Весела Казакова – кинорежисьор

Мина Милева – кинорежисьор

Ралица Петрова – кинорежисьор

Милко Лазаров – кинорежисьор

Андрей Паунов – кинорежисьор

Константин Божанов – кинорежисьор

Илиян Метев – кинорежисьор

Драгомир Шолев – кинорежисьор

Иван Павлов – кинорежосьор

Виктор Чучков – кинорежисьор

Тонислав Христов – кинорежисьор

Павел Г. Веснаков – кинорежисьор

Христо Симеонов – кинорежисьор

Димитър Кутманов – кинорежисьор

Любомир Младенов – кинорежисьор

Петър Попзлатев – кинорежисьор

Николай Тодоров – кинорежисьор

Елица Петкова – кинорежисьор

Светослав Драганов – кинорежисьор

Александър Смолянов – кинорежисьор

Димитър Петков – кинорежисьор

Любо Йончев – кинорежисьор

Костадин Бонев – кинорежисьор

Зорница София – кинорежисьор

Димитър Сарджев – кинорежисьор

Петър Крумов – кинорежисьор

Лъчезар Аврамов – кинорежисьор

Николай Василев – кинорежисьор

Димитър Коцев-Шошо – кинорежисьор

Григор Лефтеров – кинорежисьор

Яна Титова – кинорежисьор

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Две жертви при израелска атака на Западния бряг

Израелските сили размениха огън с палестински екстремисти в окупирания...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Китай призовава към спокойствие в Близкия изток (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y В изявление Външното министерство на Китай заяви, че е...

Бенямин Нетаняху: Израел е подготвен за директна атака от Техеран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израел е подготвен за директна атака от страна на...

Първо в News24sofia.eu! Откриха амфетамини в КАТ-София

ИА News24sofia.eu потърси за коментар пресцентъра на МВР за официално потвърждение на новината, но засега коментар бе отказан

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img