Средства за културата при 4-та вълна, отпускат пари и за PCR-тестове за гостуващи артисти

Views 12516
0 0
Снимка: БГНЕС

Галерии, зали за културни събития и други по-малки места за културна дейност ще могат да работят на 100% от 7 септември 2021 г., когато започнат да действат новите мерки срещу разпространението на коронавирус, ако осигурят пълна ваксинация на персонала и изискат влизане на събитието със зелен сертификат. Това стана ясно от отговор на въпроси към здравния министър Стойчо Кацаров по време на медийната комисия днес.

Контролът на посетителите ще се извършва от организатора, може да става и с приложение от сайта на МЗ, само че той трябва да информира РЗИ, че на всички събития ще се възползва от тази възможност, за да могат, ако преценят да го контролират. Иначе влизането освен със зелен сертификат, ще може да става и с отрицателен антигенен тест.

Ако има създадена организация, биха могли да ползват 100% от капацитета на залите„, категоричен бе министърът.

Здравният министър Стойчо Кацаров предложи начин на Министерство на културата да получат субсидия държавните театри като компенсация при ограничена работа. При дейци на културата, свободни артисти – те си изкарват прехраната като сами си организират събития и всичките им приходи са от билети. Това, което е тревожно, е, че няма да получат компенсация, защото нямат механизъм, посочи министърът.

Тома Биков декларира, че ГЕРБ ще подкрепят разходите за подкрепа на културата и обясни, че ще се разшири обхватът за свободните артисти, не само за музиканти, за артисти и кино.

От Министерството на културата обясниха, че организатори на събития се свързали с тях, за да попитат защо концертите са разрешени, а фестивалите – не.

Министър Кацаров обясни, че е трудно да се опишат всички възможни дейности, затова се дава правомощие на РЗИ да решава.

Въпрос имаше и защо няма забрана за провеждане на спортни събития, а малките школи за спорт нямат право да работят, Кацаров отговори, че мерките са готвени от експерти, които са преценили кои дейности са с най-голяма зараза при въздушно-капкова инфекция.

Министърът на културата Велислав Минеков бе категоричен, че има готови мерки в подкрепа на творческия сектор и сравни, че въпросите са от рода „при земетресение от 6-та степен колко ще са жертвите„.

Иначе Министерство на културата е подготвило мерки за сектора, близки до тези от миналата година, само че с леки допълнения. От 1 ноември до март следващата година е договорено с МФ да се задържи сумата за сценичните изкуства.

Една от новите мерки е създаване на фонд, който да компенсира при невъзможност за заплащането на тока. Текат и разговори с МФ от социално министерство да се освободи фонд – да се покрият и детските занимания.

За изкуствата, различни от музика, се предвиждат 2.4 млн.лв., 4.2 млн.лв. е допълващата сесия за едногодишна програма и е насочена към част от професионалните организации. 500 000 лв. са предвидени за програма за творчески проекти в областта на визуалните изкуства, предвижда се да се отвори в национален план.

Също така се предвижда Фонд „Култура“ да възстанови разходи при културни събития с цел да има суми за правене на PCR- тестове на гостуващите артисти.

Велислава Минеков приключи темата с това, че ваксинацията в средите на културата е в нисък процент, затова е поискал справка от държавните институции за броя на ваксинирани. Той даде пример, че ансамбъл „Филип Кутев“ има загуба от половин милион и миналата година е имал само 4 представления.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Високата смъртност и 4000 в болница - причината за мерките

Стойчо Кацаров: Никой не желае да поеме отговорност