Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спецпрокуратурата протестира освобождаването на старозагореца, поругал националния флаг

Специализираната прокуратура внесе протест срещу освобождаването на старозагореца, поругал за пореден път националното знаме, съобщават от прокуратурата. 

Наблюдаващият прокурор по делото е внесъл протест срещу решение на Специализирания наказателен съд от 12 ноември тази година да освободи Михаил Михайлов от ареста срещу мярка за неотклонение „парична гаранция“ от 1000 лв.

Михаил Михаилов е привлечен като обвиняем за престъпление против Републиката и за хулиганство на публично място, извършено с изключителен цинизъм и дързост (престъпления по чл. 108, ал 2 и чл. 325, ал.2 от НК). Досъдебното производство срещу него е образувано в началото на ноември 2020 г.

Михайлов е обвинен, че на 7 септември 2020 г. на неустановено място в гр. Стара Загора уринирал върху знамето на Република България, заснел това на видео и същия ден го публикувал в интернет. На 1 ноември 2020 г. в социалните мрежи се появява нов видеоклип, на който се вижда как същият мъж пак уринира върху българския трибагреник, но на 60-ина метра от оградата на специализираното правосъдие на ул. „Черковна“ 90 в София.

Михаил Михайлов е издирен и на 10 ноември 2020 г. и е задържан. Това не е първото му подобно деяние. За същите престъпления той е привлечен към наказателна отговорност още през 2018 г. и е осъден на 18 юли 2019 г. от Специализирания наказателен съд на 1 година и 10 месеца лишаване от свобода с 4-годишен изпитателен срок. Тогава Михайлов е признат за виновен в това, че на 29 май 2018 г. пред Съдебната палата в София е запалил българското знаме, уринирал върху него и заснел действията си, а на 2 юни 2018 г. публикувал видеоклипа в интернет.

Съдебно-психиатрична експертиза по делото е показала, че обвиняемият не страда от психическо разстройство, осъзнава действията и постъпките си и може да носи наказателна отговорност.

В протеста на Специализираната прокуратура за промяна на мярката за неотклонение на Михаил Михаилов се посочва, че с действията си той е демонстрирал явно неуважение към държавните символи. Другите аргументи са, че има опасност да се укрие и да извърши престъпление.

Следствените действия по новото досъдебно производство на Специализираната прокуратура продължават с експертизи, разпити на свидетели и др. Предстои протестът й срещу пускането на Михайлов от ареста да бъде разгледан в четвъртък от състав на Апелативния специализиран наказателен съд.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Димитър Главчев предлага да поеме МВнР (ВИДЕО)

Той подчерта, че подготовката на изборите "върви много добре"

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са получавали задачи за дискредитирането ми

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

Мая Манолова и Ваня Григорова отрязаха Левицата

Левицата се явява във формат на коалиция

Зеленски предупреждава за руска офанзива тази пролет

Руските войски ще се опитат да засилят щурмовите и...

Калин Стоянов още се надява на Шенген по суша до края на 2024 г.

Засилват външните граници със служители на Фронтекс

Ислямистки бунтовници убиха поне 10 души в Конго

Най-малко 10 души са убити при нападение в източната...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img