Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спецпрокуратурата предава на съд българин за тероризъм (СНИМКИ)

От Спецпрокуратурата предават на съд за тероризъм българин, участвал в бойни действия на страната на джихадистки групировки в Сирия, съобщиха от спецпрокуратурата.

Разследваният М.А. има българско и сирийско гражданство. Той е разследван за участие в терористични действия на територията на Сирия за периода от 28 август 2017 г. до 26 септември 2019 г. като български гражданин. Той пет пъти е напускал страната през ГКПП „Малко Търново“ към Сирия през Турция, за да върши убийства и да нанася тежки телесни повреди, с което да създаде смут и страх в населението на чужда държава.

М.А. е арестуван на 1 юли 2020 г. в Бургас при съвместна операция на ДАНС и ГДБОП, водена от Спецпрокуратурата. При обиските са иззети голям брой веществени доказателства, сред които и девет мобилни телефона. Има и снимки и видеоматериали, на които М.А. е заснет в бойна обстановка с униформа и различни видове оръжия в ръце.

Според доказателствата, към идеите на джихадизма М.А. е бил привлечен от своя баща – сириец. Самият той ръководил бойна група в ислямистката групировка „Фикрат ал – Султан Мурад“, а от средата на 2019 г. станал командир в „Джабхат ал – Шамия“ (или Фронт Шам) – групировка пряко ангажирана в бойни операции, свързани с отвличания и трафик на хора.

При всяко пътуване до Сирия обвиняемият М.А. минавал през турския град Газиантеп, намиращ се на 50 км от турско-сирийската граница. Там живеел баща му, който работел на граничния пункт със Сирия като отговорник за пропускателния режим. Често пребивавал за определени периоди и в Сирия.

Според доказателствата, на територията на арабската държава М.А. е участвал най-често в бойни действия на групировката „Джабхат ал – Шамия“действаща в областта Алепо. В нейния състав влизат множество чуждестранни бойци. Групировката изповядва салафитската идеология и има за цел създаването чрез насилствени действия на халифат, основан на шериата (ислямското право) – т.е. насилствено премахване на конституционните, политически, икономически и социални основи на държавата.

Снимките и видеоклиповете били качвани и в социалните мрежи. Към момента обвиняемият М.А. е арестуван. Предстои Специализираният наказателен съд да насрочи разпоредително заседание по делото.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иван Гешев вижда връзка между акцията в Митниците и смяната на главсека на МВР (ВИДЕО)

Разбитият при операцията на ДАНС контрабанден канал, заради който...

Израел започна да сваля иранските дронове (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Израелските военни са започнали да прихващат ирански безпилотни летателни...

Подобряват условията на живот и лечение на психично болните

Депутатите приеха на първо четене на Законопроект за изменение...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Русия вижда и с просто око неблагоприятната позиция на Украйна на фронта

Никоя нова американска военна помощ за Украйна няма да...

Проф. Антоанета Христова: Битката не е между ПП-ДБ – ГЕРБ-СДС, а между сглобката и отвратените

Контрабандният канал в "Митниците“ захлупи политическия скандал около ротацията....

Въоръжени мъже отвлякоха и убиха деветима в Югозападен Пакистан

Въоръжени мъже застреляха и убиха девет мъже, след като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img