Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Специализираната прокуратура прекрати делото за „престъпен сговор“ срещу Марешки

Специализираната прокуратура е прекратила делото за престъпен сговор срещу лидера на „Воля“ и кандидат за президент Веселин Марешки, и съпартийците му Кръстина Таскова и Пламен Христов, съобщава вестник „Сега“.

Каква е хрониката на събитията?

През лятото на 2017г. държавното обвинение съобщи, че варненски прокурори попадат на данни как през 2012г. Марешки се опитва да упражни монопол над аптекарския бизнес. Според магистратите реалното действие за реализиране на плана стартира година по-късно, когато негов близък по партийна линия оглавява Изпълнителната агенция по лекарсствата и назначава служители, които започват офанзивни проверки на определени аптечни вериги. Разследването твърди, че в периода от 2012 г. до 2015 г. 7 собственици на аптеки в градовете Варна, Добрич, Видин, Плевен и София са били заплашвани по две направления – да му продадат различни размери от бизнеса си и да зареждат при неизгодни условия от склада за фармацевтични продукти на бившия зам.-председател на Народното събрание. Именно тук изниква и името на Пламен Христов, който е управител на склада и впоследствие депутат от партия „Воля“.

Държавното обвинение твърди още, че Христов, заедно с Кръстина Таскова, са участвали в натиск и изнудване над фармацевти. И тримата от „Воля“ отричат всички обвинения, а Марешки определя прокурорската атака към себе си и формацията му като опит на конкуренцията да бъде отстранен от пазара за лекарства.

През 2018г. бившият главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на тримата народни представители, а делото се поема от спецпрокуратурата, която заключва, че има основания за привличането на тримата под съдебна отговорност за „престъпен сговор“. На 19 юли 2021г. обаче то е прекратено, защото наблюдаващият прокурор постановява, че обвиняемите не са извършили престъпление, а нелоялна конкуренция, по смисъла на Закона за защита на конкуренцията. Съгласно Наказателния кодекс, тя не се дефинира като форма на криминално деяние.

Комисията за защита на конкуренцията обаче постановява, че законови нарушения няма. Такива са установени от страна единствено на дружеството „Фармнет“, което е санкционирано с 0.1% от приходите за финансовата 2016г. в размер на почти 500 000 лева. Върховният административен съд обаче отменя решението на КЗК, която през лятото на 2020г. е определена да изплати сумата от 8050 лв. на „Фармнет“.

В настоящата ситуация срещу лидера на „Воля“ остава делото за изнудване, което Върховният касационен съд върна за ново разглеждане във Варна. Според магистратите, апелативният съд, койдо даде 4 години затвор на Марешки, е допуснал нарушения на процесуални правила и това е попречило на политика да се защити адекватно. Делото е насрочено за 8 ноември.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

Мъж, обвинен в убийство във Великобритания, искал да убие още хора

Мароканец, обвинен в убийство на пенсионер "в името на...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

The Economist: Увелчават се шансовете руските активи да „плащат“ за война в Украйна

След като Русия унищожи Триполската електроцентрала на 11 април, Украйна...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img