Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спъването на Радев в Естония – репутационна вреда за България

Румен Радев, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu

Някои се е възползвал от тази ситуация с прекратеното посещение на президента Румен Радев в Естония, за да направи поредната акция, която да покаже, че има конфликт между институциите. Това смята проф. Антоний Тодоров в сутрешния блок на БНТ за прекратеното посещение на държавния глава в Талин.

Цялата история показва, че Румен Радев е абсолютно безотговорен. Би било обаче хубаво историята да се провери докрай, защото изглежда доста елементарно като обвинение, според Тодоров.

Конфликтът има по-дълга история още с избора на Радев за президент, когато ГЕРБ подцениха президентските избори, припомни Тодоров, който допълни и че началото на конфликта е било поставено с приемането на поправките в Закона за съдебната власт.

Конфликтът има репутационна вреда за България – показваме и на европейските си партньори, че има някакво разминаване. Такова разминаване във външната политика не може има, акцентира Антоний Тодоров.

Според него президентът не може да бъде неутрален, когато има конфликт в обществото, а самите хора очакват от държавния глава да бъде активен политически.

В студиото на БНТ присъства политическият анализатор проф. Антоанета Христова, според която в коронавирус-скандала с държавния глава има макро- и микроподход на анализ. Първо, в макроанализа се нанася сериозен имиджов удар на президента. Микроанализът показва, че президентът е знаел, че е бил контактен преди да замине, обясни тя.

Аз имам сериозни забележки по отношение на управлението на президента, но проблемът е повече с неговата администрация, която би трябвало да е по-компетентна в такива ситуации, коментира Христова.

По думите й много малко политици играят ролята на модел, за да продължат да спазват моралните, качествени критерии. Затова и ние имаме проблем с високата оценка на добрия рейтинг на институциите. Тези, които са на върха, забравят правилата на играта и ролята, в която са влезли, каза Христова.

Според нея в страната никога не сме имали неизпълнение ролята на президент с преминаване директно в ролята на политическо-партиен лидер.

Припомняме, визитата на държавния глава в естонската столица в инициативата „Три морета“ бе предсрочно прекратена заради негов контакт със заразен с коронавирус. За това, че Румен Радев е бил в контакт с такъв преди пътуването си обаче стана ясно от фейсбук страницата на естонския президент Керсти Калюлайд. От президентството отрекоха информацията, а самият президент при завръщането си у нас обвини „доброжелатели“, че са му спретнали „активно мероприятие“.

Премиерът Борисов вчера поиска ДАНС и разузнаването да проверят твърденията за активно мероприятие.

Вчера през деня официално карантината на държавния глава бе отменена след три отрицателни теста в рамките на една седмица, включително и един в Естония. Неясно обаче остава кога Румен Радев е разбрал за това, че шефът на ВСС Димитър Петров е заразен, тъй като от РЗИ са започнали уведомяването във вторник – денят, когато президентът се върна в България.

Вчера се откри и нов фронт между президентството и изпълнителната власт във връзка с участието и домакинството на България на инициативата „Три морета“. От президентската институция смятат, че правителството системно ги е саботирало, на което от МВнР отговориха остро с позиция.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима пострадаха при катастрофа край Добрич

Катастрофа е станала на пътя между Добрич и Варна,...

Седем станаха жертвите след взрива във ВЕЦ в Италия

Италианските спасители откриха телата на последните двама изчезнали работници...

Британският премиер осъди нападението на Иран (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=fbuhuKhE15Y Британският министър-председател Риши Сунак осъди въздушната атака на Иран...

Цените на зърнените стоки остават стабилни по световните борси

Втората седмица на месец април също не бе белязана...

Служебният кабинет ще слуша гласа на бизнеса

Без гласа на бизнеса политическите решения в сфера като...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img