Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Спасяването на кръста (СНИМКИ/ОБНОВЕНА)

Снимка: БГНЕС

Напук на пандемията и на въведените ограничения, мъже от градове и села се втурнаха да спасяват кръста на Богоявление. Дори новият щам на COVID-19 и предупрежденията не можаха да спрат мъжките сърца и смелчаци от цялата страна се потопиха във водите на градските и селски езера.

София

25-годишният Димитър Станков от София извади кръста от водите на езерото в столичния квартал „Дружба“ на Богоявление, съобщи bTV.

На церемония Белоградчишкият епископ Поликарп изнесе служба пред хората, събрали се около езерото. На ритуала присъстваха столичният кмет Йорданка Фандъкова, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, кметът на район „Искър“ Ивайло Цеков и общински съветници.

Снимка: БГНЕС

Варна

Студент Димитър Петров извади богоявленския кръст в морето край Варна. Той скача за втори път за кръста.

Празникът във Варна днес започна с тържествена литургия в Катедралния храм. По-късно Варненският и Великопреславски митрополит Йоан благослови военните части на Военноморските сили и бойните знамена. След това участниците в празничното общоградско шествие се поклониха и положиха венци и цветя пред паметника на Христо Ботев в Морската градина.

Бургас

Студентът от НСА Ангел Стойчев извади кръста от морето на Богоявление в Бургас. Той скача за шести път. Топлото време събра рекорден брой смелчаци, които хвърлиха в студените морски води от моста на централния плаж.

По време на ритуала температурата на въздуха в Бургас бе около 19 градуса.

Честванията по повод Йордановден в Бургас започнаха от 8:30 часа с празнична света литургия в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“. От 11:00 часа на площада пред храма се проведе освещаване на бойните знамена и водосвет за здраве на българското войнство от Гарнизон-Бургас.

Дуранкулак

Дванайсетгодишно момче спаси Богоявленския кръст в морето край Дуранкулак. Димитър Георгиев е ученик в местното основно училище „Св. Климент Охридски“. Още деветима млади мъже в Дуранкулак са участвали в ритуала за спасяването на реликвата.

Морето на днешния Йордановден е спокойно, времето е чудесно. Йордановден е започнал в Дуранкулак още рано сутринта с празнична литургия и Богоявленски водосвет.

Снимка: община Стара Загора

Стара Загора

В Стара Загора Богоявленският кръст бе спасен от 18-годишния Дилян Запрянов. Ученикът от ПГСАГ „Лубор Байер“ в паралелка по архитектура с интензивно изучаване на английски език скача за втори път.

В Стара Загора 28 бяха смелчаците, които скочиха във водите на „малкото езеро“. В края на ритуала всички те изпяха българския химн.

Празникът започна в катедралния храм „Св. Николай“, с отслужването на Утреня и св. Златоустова литургия, възглавени от Негово Високопреосвещенство Старозагорския митрополит Киприан. В парк „Йордан Капсамунов“, до комплекс „Езерото“, бяха извършени Велик Богоявленски водосвет и освещаване на бойните знамена на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Снимка: община Стара Загора

Благоевград

Трийсетгодишният Красимир Кръстев извади кръста от водите на река Благоевградска Бистрица. Близо трийсет мъже на различна възраст се потопиха в реката, която минава през Благоевград

В ритуала участваха свещеници от най-големия храм в град – „Въведение Богородично“,

На днешния празник по традиция бяха осветени бойните знамена на Трето бригадно командване – Благоевград. В ритуала участваха военни от формированието в Благоевград, а събитието беше уважено от кмета на общината Илко Стоянов, представители на общинската и областната власт и много граждани.

Монтана

20-годишният Мартин Миланов от Монтана, който работи като дърводелец, хвана кръста във водите на езерото „Монтанезиум“, след като той бе хвърлен от протосингела на видинската митрополия архимандрит Антим.

Общо 13 младежи и мъже скочиха в езерото след кръста, като всички те получиха парични награди от община Монтана.

За пръв по време на такъв ритуал път бяха въведени противоепидемични мерки – до участие се допускаха само хора със зелени сертификати или с отрицателен тест за COVID-19.

Преди церемонията на езерото в храма „Свети Свети Кирил и Методий“ в Монтана беше отслужен тържествен Богоявленски водосвет, а по-късно от храма към езерото тръгна литийно шествие с икони.

Дупница

22-годишният Васил Николов спаси богоявленския кръст, хвърлен по обяд днес в река Джерман в гр. Дупница. 35-ма, нагазили в дълбоката близо метър река, пипаха с ръце по дъното на реката, за да търсят кръста, хвърлен от отец Георги Паликарски от „Наковия“ мост в Дупница. След 5-минутно търсене късмета споходи за първи път Васил, който пожела здраве.

Снимка: БГНЕС

Калофер

Близо 200 калоферци нагазиха във води на Тунджа в Калофер и се хванаха на мъжкото хоро. Разпятието бе хвърлено в реката от отец Димитрий след тържествена света литургия, отслужена в църквата „Свети Архангел Михаил“. След като бе уловен, кръстът бе предаден на най-малкия участник, 4-годишния Димо Димов, който го върна на свещеника.

Специално за богоявленския ритуал в Калофер бяха дошли хора от цялата страна, като една част от тях също влязоха във водите на Тунджа.

Русе

Арестуваха участник във ваденето на кръста в Русе. Оказа се, че мъжът не бил сред записаните и не е преминал медицински преглед, казаха организаторите, съобщи Нова телевизия. При ареста той оказа съпротива и се наложи да бъде изведен с белезници до полицейски автомобил и откаран в Първо районно управление.

Тепърва ще се уточнява дали е употребил алкохол и причината да заобиколи правилата. Същевременно рекордьорът на Гинес за благотворително плуване с една ръка – Теодор Цветков спаси Богоявленския кръст във водите на Дунав при Русе. 27-годишният мъж хваща кръста за шести път, като единият от тях – в Северна Македония.

За тази година той си пожела да реализира мечтата си за експедиция с екологична цел-почистване на Черно море от пластмасови отпадъци.

Снимка: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ЕЦТП обвинява МРРБ за снижени критерии за пътната маркировка в полза на частни фирми

Европейският център за транспортни политики (ЕЦТП) изказва в свое...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Ердоган в Ирак търси възстановяване на връзките и сътрудничество срещу ПКК

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган направи рядко посещение в Ирак в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img