Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Социалният министър: Енергийната бедност ще засегне над 2 млн. души, не само с ниски доходи

Снимка; БГНЕС

„Енергийната бедност“ не е категория от системата на социалното подпомагане и социалните помощи. Тя ще засегне над 2 млн. души в България при това не само тези с ниски доходи“. Това каза вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров по време на парламентарния контрол, в отговор на въпрос на народния представител от „БСП за България“ и негов предшественик на министерския пост Георги Гьоков.

Лазаров отбеляза, че „енергийната бедност“ не бива да се свързва само с отоплението и получаващите целева помощ за отопление, каквото разбиране, за съжаление, все още има в общественото пространство, съобщиха от МТСП.

Не бива да се допуска и в бъдеще подобна грешка, което костваше забавянето на процеса по дефинирането на понятието досега„, подчерта той.

Статистическите данни за бедността в България са меко казано тревожни. Според Евростат към 15 септември 2022 г. – дна трета от българите са заплашени от бедност. Това означава, че тези хора са били изложени на тежки материални решения или са с много ниска икономическа активност. Сред тези хора са и онези, които не са в състояние да поддържат домовете си с достатъчно отопление. Причините са много. Но на първо място са ниските доходи, ниската енергийна ефективност на жилищата. Причините са и дългогодишните неадекватни действия на държавата в сферата на енергетиката, които водят до високи цени на енергията и липсата на развит достъп до алтернативни варианти.“, коментира Гьоков. Информация за изказването му бе разпространена от пресцентъра на БСП.

В краткият си мандат редовното правителство направи сериозни стъпки в понятието за дефиниране на енергийна бедност, което да даде възможност за диференцирано и адекватно подпомагане на нуждаещите си. Министерството на труда и социалната политика и Министерство на енергетиката се включиха активно при определяне на дефиницията за енергийно бедни. Днес в по-голяма степен се нуждаем от такава дефиниция, за да могат да се планират мерки в защита на хората, които няма да могат да отопляват жилищата си през зимата. Това е една от най-важните за държавата теми в момента„, допълни червеният депутат.

Той се обърна към Лазаров с въпрос относно определянето на линията за енергийна бедност, защото по думите му без участието на МТСП няма как да се разработват социални политики.

Продължава ли комуникацията по този въпрос между Министерство на труда и социалната политика, Министерство на енергетиката и Министерството на регионалното развитие и благоустройството? На какъв етап е разработването на концепция за методология за официалното определяне на линията на енергийна бедност, кога и в какви обозрими срокове ще има адекватни действия и кога ще може да се прилага на практика в подпомагането на нуждаещите се„, запита Гьоков.

Снимка; БГНЕС

Европейската комисия отчете, че ръстът на цените има негативно отражение върху икономиката и домакинствата както с ниски, така и със средни доходи. Данните сочат, че средно за Европейския съюз през 2021 г. 26% от работещите имат затруднения да покриват разходите си. Това налага и предприемане на съответни подкрепящи мерки„, заяви Лазар Лазаров.

Той обясни, че целевата помощ за отопление е с ясно предназначение и целенасоченост по смисъла на Закона за социално подпомагане и не следва да се обвързва с „енергийната бедност“, която е елемент на Закона за енергетиката в съответствие с изискванията на Европейската комисия.

Служебният социален министър увери, че Министерството на труда и социалната политика ще продължи да работи за ограничаване на „енергийната бедност“ чрез разширяване на обхвата и адекватността на социалните помощи.

Той беше категоричен, че служебното правителство прави необходимото, за да компенсира в максимална степен натрупаното през годините забавяне на процеса на ефективно противодействие на „енергийната бедност“.

Всички заедно дължим това на хората. А те очакват подкрепа от българските власти във все по-трудните условия на живот„, каза още Лазар Лазаров.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Росен Желязков спира микрофона на депутатите (ДОКУМЕНТ)

Пресконференции, брифинги, срещи с журналисти, кръгли маси, дискусии и...

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Колко близо е Иран до ядрените оръжия?

Тъй като ядрената сделка от 2015 г. между Иран...

САЩ и Великобритания удрят Иран с нови санкции

Съединените щати обявиха нови санкции срещу Иран, съобщава "Ройтерс". Те...

С нови 80 автомобила обновяват изцяло автопарка на ДАИ

Автопаркът на ИА "Автомобилна администрация" е изцяло обновен с...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Дипломати очакват достойна реакция на Радев за исканата смяна на външния министър

Българското дипломатическо дружество е обезпокоено от партийно-политическия подход към...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отменен полет блокира 120 българи са на летището в Дубай

Отменен полет заради извънредната ситуация след поройните валежи е блокирал 120...

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

АКФ подозира, че институции подпират проекта на Вълка за инсинератор до Павликени

Антикорупционният фонд (АКФ) е провел собствено разследване във връзка...

Испания вижда ясни признаци, че Европа е готова да признае Палестина

Има "ясни признаци" в Европа, че страните в региона...

Младеж попадна в ареста заради дрифт в Стамболийски

Полицията в Стамболийски арестува младеж, дрифтил из града. Сигнал за рисковите маневри...

Летище „София“ отмени полети заради атаката на Иран

Израел затвори за полети въздушното си пространство

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img