Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Социалните закони – често променяни, допълвани и неразбираеми

Законодателството в социалната сфера е фрагментирано – около 40 нормативни акта уреждат социалните права и свързаните с тях социални помощи, финансова и нефинансова подкрепа и социалните услуги. Това е сред основните констатации в анализа, направен от Българската академия на науките (БАН), направен по искане на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Иначе има налична правна рамка за предоставянето на над 140 типа закрила, мерки, услуги, чрез които се осигурява социална закрила на нуждаещите се. Честите нормативни промени, които се правят без връзка помежду им, възпрепятства ефективността по прилагането им.

Фрагментираното законодателство е пречка пред осъществяването на ефективен и ефикасен контрол върху лицата и семействата, които ползват социална подкрепа, се посочва в доклада на БАН.

В доклада се посочва и че е резонно материята да бъде кодифицирана чрез създаването на Кодекс за социална подкрепа или социална закрила, който да преодолее липсата на синхрон със законовите и подзаконовите нормативни актове и да постигне по-добра комуникация между институциите. Така също би могло да се постигне по-добро обхващане на уязвимите групи и да се регламентира задължение на общинските администрации и институции по места да работят в тясно сътрудничество за издирване и информиране на хора, живеещи в отдалечени райони, възрастни и самотно живеещи хора.

Докладът на БАН прави извод и че са необходими изменения и допълнения в нормативната уредба, които да позволят повишаване на ефективността на личната помощ за хора с увреждания. В повечето случаи лицата, получаващи лична помощ получават и помощ под друга форма – финансова подкрепа, социални и здравни услуги, трудова рехабилитация. Поради тази причина личната подкрепа трябва да бъде елемент на интегрирана подкрепа, а не отделна помощ като отговор на конкретен функционален дефицит. През последните години се прие и се работи в посока интегрирана подкрепа за всички групи в неравностойно положение и поради тази причина отделянето на личната помощ в отделно законодателство противоречи на този цялостен подход, се казва в доклада на БАН.

Анализирано е действащото законодателство в областта на социалното подпомагане и социалните услуги: Закона за социално подпомагане, Закона за семейни помощи за деца, Закона за личната помощ, Закона за хората с увреждания и Закона за закрила на детето. МТСП е внесло доклада и в Народното събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Иран сочи за предварително предупреждение за нападението в събота, САЩ отрича

Иран е уведомил съседните държави и съюзника на Израел,...

Надежда Йорданова: Служебният кабинет се изкуши да се включи в политическите игри

По повод назначението на транспортния министър Георги Гвоздейков

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img