Собствениците на молове изтъкват загубите си от заповедта за зелените сертификати

Прочитания 1446
0 0

Търговските центрове ще спазят наложените мерки, но подчертават, че са поставени пред изключително кратки срокове за реакция, организация и изпълнение. Те ще имат допълнителни разходи в големи размери.

Това се казва в становище на Българската асоциация на ритейл центровете по повод заповед РД-01-856/ 19.10.2021 на Министерство на здравеопазването за новите изисквания на затворени пространства хората да бъдат допускани само със зелен сертификат.

Апелираме и за преразглеждане на размера на глобите, които се налагат – да бъдат реалистични, се казва в становището.

„Наложените мерки изискват допълнителни сериозни инвестиции в организация и персонал, като това се случва в момент, в който браншът ни е изправен пред безпрецедентна криза, свързана с увеличението на цената на тока. Бихме искали толеранс – допълнително време за въвеждане на организацията за проверка на Зелени сертификати преди влизане в сила на заповедта. Това е поредният удар по единствения сектор, който е бил затворен над 5 месеца без да получи каквато и да е ефективна финансова подкрепа“, пишат от асоциацията.

Те изтъкват, че програмите за подпомагане са насочени към малки и средни предприятия, към които повечето търговски центрове не спадат и очакват помощ от държавата.

Няма никаква яснота кога наемателите на търговските площи ще се възстановят от причинените им финансови щети по предходните ограничителни периоди. „Ние като наемодатели търпим колосални загуби. Настояваме за справедливо отношение на държавата спрямо всички компании и обекти в сектора – без значение от тяхната площ и разположение. Призоваваме да не се вземат дискриминационни решения спрямо сектора“, се казва в становището

Те изтъкват, че в обектите им строго се спазват всички установени международни стандарти за безопасност и се прилагат редица мерки за сигурност с доказана ефективност – задължителни маски, регулярна дезинфекция на общите части, засилена охрана и превенция на струпването на хора и много, много други, с които да осигурят безопасността на посетители, наемателите ни, както и заетите в бранша над 150 000 души и семействата им.

От самото начало на пандемията неведнъж сме доказвали волята си да помагаме на институциите в борбата с вируса. Бихме искали да подчертаем, че през последните месеци обектите ни се превърнаха в най-предпочитани мобилни пунктове за ваксинация на десетки хиляди българи“, се казва в становището.

Българската ритейл асоциация /БРА/ се присъединява към становището на Българската асоциация на ритейл центровете /БАРЦ/, като подкрепя позицията – особено в частта за изключително краткото и скъпоструващо време за реакция – и допълват, че заповедта би следвало да касае всички, включително и държавната администрация.

Българската асоциация на ритейл центровете обединява инвеститори в търговските центрове в страната и е създадена да работи за насърчаването на развитието на бизнеса на моловете. Към момента в сдружението участват 13 от моловете в България.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Призивите за оставка на Кацаров са предизборни, сигурен Радев

Призивите за оставка на Кацаров са предизборни. Ако има несъвършенства в заповедта, то експертите в министерствата работят за отстраняването им, но кадрови промени към момента не се налагат. Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти. Румен Радев коментира, че проблемите няма да се решат чрез агресия над министрите, и призова

Read More »