Смяната в БАИ, според отстранената шефка: „Изчезни от тук“, на принципа „Стани да седна“

Прочитания 4511
0 0
Снимка: БГНЕС

Десислава Трифонова, директор на Българската агенция по инвестиции, е освободена от поста вчера от новия служебен министър на икономиката Кирил Петков – със заповед, без предизвестие, без мотиви. В кабинета й, в 11 ч. вчера е влязъл новият директор – Стамен Янев, който, и по думите й, й казал да „изчезва от тук“.

За рокадата бе съобщено изненадващо вчера след първото заседание на новия кабинет на Румен Радев пред медиите от самия Петков.

Десислава Трифонова добави, че не е извикана, не е имало разговор, не е имало отчет на дейността й, „буквално изгонена от агенцията“.

Стамен Янев буквално нахлу в кабинета ми и не ми даде време да си събера нещата, каза ми да изчезна от тук.“ Връчил заповедта и е бил без основание защо е в агенцията. „Дори не напусна кабинета ми, за да си събера нещата„, обясни още Трифонова в студиото на БиТиВи.

На въпрос за квалификацията и опита си тя изброи – 10 г. опит в публичната администрация, в различни ведомства и в Министерски съвет като съветник на вицепремиера Мариана Николова, юрист, завършила СУ, работила с огромни финансови потоци в ДФ „Земеделие“, работила и в Министерство на финансите. Назначена е обаче без конкурс по предложение на министъра на икономиката със съгласие на премиера и с обяснението, че конкурс не е необходим, защото става дума за държавна администрация. Познава министър Лъчезар Борисов от МС, когато той е бил зам.-министър.

Трифонова коментира пред бТВ назначението на Стамен Янев като „форма на реваншизъм спрямо нея“ и назначението си от предишното правителство. Тя бе категорична, че не е член на партия.

На въпрос как юрист борави с толкова финанси, Трифонова отговори, че с маркетинг, тракинг в медиите, контакти пряко с инвеститорите, опростен процес. По думите й, Стамен Янев също е юрист, завършил СУ.

Работата, която е свършила за 5 месеца – привлечените инвестиции за над 1.1 млрд. лв. – до 31 март. БАИ не се занимава само с чуждестранни, а и с местни инвестиции, от международен мащаб обаче не е успяла да привлече, но се водили разговори с големи американски компании и една корейска компания. Трифонова попита риторично предходният шеф на агенцията какви инвестиции е привлякъл. Резултатите, които постигнала, били такива, които не са постигани преди това – сертифицирани инвестиции за над 1 млрд. лв., за първото тримесечие на годината над 800 млн. лв.

Няма да си търся правата, под достойнството ми е да обяснявам, да излязат да обяснят защо са ме освободили, да покажат по добри резултати след три месеца„, категорична е тя.

Ако това ще са професионалистите, които Румен Радев посочва в кабинета си, не знам как ще бъде управлението„, възмути се Десислава Трифонова.

Коментарът за рокадата на Кирил Петков вчера бе, че се търси „максимален опит да се привлече свеж капитал„. Той се запознал с работата й, няма специфична критика. Самата Трифонова коментира думите му така: „Сега трябва да привлекат инвестиции до 800 млн. лв., съмнявам се в това„.

Няма стабилност в държавата, не се търсят инвеститори, а се правят смени на принципа „Стани да седна“, заключи бившата шефка на БАИ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Емануил Йорданов подкрепи избора на Бойко Рашков за служебен министър

Изборът на Бойко Рашков начело на МВР е много добър, защото той е с висока правна квалификация и богат административен опит. Това заяви пред БНР бившият вътрешен министър Емануил Йорданов по повод избора на Рашков за служебен министър в кабинета „Янев“. Бойко Рашков оглавяваше в миналото Националната следствена служба, беше

Read More »