Сметната палата ще прави одит на „Български пощи“

Views 18768
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Народното събрание възложи на Сметната палата да направи одит на състоянието на „Български пощи“. Причината – неизплатените заплати на служителите и хакерската атака.

Проверката ще бъде за периода 1 януари 2019 – 31 април 2022 г. Извършването на одита от Сметната палата трябва да започне от 23 май тази година, а внасянето на окончателния доклад за състоянието на „Български пощи“ в деловодството на Народното събрание е до 29 август.

Депутатите настояха проверката в „Български пощи“ да бъде по-всеобхватна, като някои от законотворците поискаха обхванатият период да е от 1 януари 2018 по предложение на „Възраждане“ или от 1 януари 2019 г. по предложение на БСП. Халил Летифов от ДПС пък поиска окончателният доклад на Сметната палата за одита на „Български пощи“ да бъде предоставен не на 29 юли, а на 29 август.

В крайна сметка народните представители отхвърлиха предложението одита на „Български пощи“ да започне от 1 януари 2018 г. Законотворците обаче приеха одитът на „Български пощи“ да е от година по-рано от 1 януари 2019 до 31 април 2022 г. Депутатите се съгласиха и с Халил Летифов от ДПС докладът за одита на „Български пощи“ да бъде предаден в Народното събрание на 29 август, а не на 29 юли.

Вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова заяви, че няма неизплатени пенсии и великденски надбавки в пощите. Има малко изолирани случаи и не става въпрос на пречка за липса на пари. 100% от потърсените пенсии са изплатени, увери Константинова.

Инвестицията, свързана с дигитализацията на пощите в размер на над 68 млн. лв. от Плана за възстановяване и устойчивост, винаги са имали за цел освен да подобрят информационната сигурност, но да подобрят модернизацията на всички услуги на пощите. Константинова се надява Народното събрание да възложи на Сметната палата да извърши одит на „Български пощи“ за колкото е възможно по-дълъг период от време.

Тя е инициирала всички възможни проверки, които законът ѝ позволява, като напомни – одит от Министерски съвет, сезирала е финансовия министър да упражни правомощията си за спешна проверка от АДФИ, сигнали към НАП за това дали държавният бюджет е ощетяван, сезирани били МВР, ДАНС и ГДБОП. Резултатите са доста трагични, като продължава проверката от АДФИ.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Над 100 000 са украинските бежанци у нас

Над 100 000 са украинските бежанци в България. Данните представи вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова по време на парламентарния контрол в Народното събрание. След 24 февруари заради войната в Украйна в България са влезли 270 000 души. Разликата между пристигнали и останали е огромна, тъй като някои от украинските […]