Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служителите в затворите: Няма да участваме в имитации на реформа

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu / Васил Димитров/

Няма да участваме в имитации на реформа, искаме да има трайни и работещи решения. Това се казва в позиция на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) до министъра на правосъдието Надежда Йорданова по повод на процесите в Главна дирекция (ГД) „Изпълнение на наказанията“ и ГД „Охрана“ и включването на представители на ССЗБ в списъка на работни групи за извършване на функционален анализ и утвърждаване на стандарт за охрана и сигурност в специализираните дирекции.

Синдикактът призовава за създаване на условия, гарантиращи увеличаване на потенциала за изготвяне на комплексна оценка на състоянието на дирекциите „Изпълнение на наказанията“ и „Охрана“ чрез активна обществена дискусия с представители на съдебната власт, на синдикати и НПО, както и с модерна професионална експертиза за бъдещото развитие на системата на затворите като самостоятелен правен отрасъл и автономна структура в областта на Националната сигурност.

В позицията на ССЗБ се посочва, че системата на затворите още носи последствията на така наречената „оптимизация“ на щатната численост от 2015-та г., която, извършена без оценка на въздействието, е довела противно на заложената цел до намаляване на състава на надзорно-охранителен състав.

От синдиката допълват, че през април 2018 г., след демонстративно бягство на двама лишени от свобода от затвора в София и в резултат на искания и протести на организацията, подкрепени от всички работещи, Министерството на правосъдието с началниците на затвори в страната и ръководството на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“, са обсъждали и анонсирали мерки за подобряване на работата в местата за лишаване от свобода, които са просъществували само като обещания с политически привкус и са останали добри пожелания без ефект.

Междувременно, докато безрезултатно призовавахме Министерството на правосъдието и държавата да възстановят контрола над събития и процеси, стигнахме до положение, при което проявите на заплахи, посегателства и насилие срещу служители от страна на подсъдими и осъдени лица, станаха част от ежедневната им дейност„, изтъкват от ССЗБ.

От синдиката подчертават: „На този фон, при който различни фактори и интереси от години се съчетават така, че да не доведат до безспорен и категоричен положителен резултат, Синдикат на служителите в затворите в България декларира готовност да подпомага усилията на Министерството на правосъдието за институционална реформа, но не и да участва в имитация на промяна, нито да приема условия на принуда под диктовка да предоставя информация и статистика, с която не разполага, и същата следва да се обработва и анализира от съответните служители и звена по компетентност, каквито спорадични претенции са се прокраднали на първата среща на работната група на 11-ти февруари тази година.“

Те посочват още: „Системата на българските затвори е в перманентна криза, крайно подценявана и ресурсно осигурявана неадекватно на изискванията и завишените служебни задължения към работещите. Това от своя страна е причина да настояваме за постигане на политически консенсус между законодателна и изпълнителна власт с цел преодоляване на пагубното схващане, че персоналът, зает в сектора за сигурност, е само разход за държавата.“

В писмо, изпратено миналата седмица до председателя на Народното събрание, Никола Минчев, до премиера Кирил Петков, до министрите на финансите и на правосъдието и председателите на парламентарните комисии по бюджет и финанси и по конституционни и правни въпроси и до ръководствата на парламентарно представените партии, ССЗБ призовава по време на всички процедури и консултации по приемане на Бюджет 2022 г. и работата по тригодишната бюджетна рамка всички институции и политически сили да стигнат до единна позиция, гарантираща повишаване, предвидимост и равнопоставеност на заплащането на труда, гарантиране на правата на служителите и цялостно финансиране, очертаващо съзидателна посока на развитие и възстановяване на достойнството, себеуважението и чувството за справедливост на служителите в целия сектор „Сигурност“.

Председателят на УС на ССЗБ Ясен Тодоров свиква от 12.30 ч. утре извънредно заседание на ръководството на синдиката, на което да бъде взето решение във връзка с обявената в края на 2021 г. готовност за протест с искане за увеличаване на заплатите, съобразено с инфлацията от последните две години.

Общата държавна политика по отношение на доходите и солидаризиране на принципна основа с исканията на синдикалните организации в МВР за спазване принципите на правовата държава и равнопоставеност на служителите в сектора за сигурност, не само по отношение на основните възнаграждения, а и във връзка с всички други плащания с постоянен характер (за изпълнение на специфични служебни дейности, постигнати резултати в служебната дейност, парите за храна по чл.181 ал.1 от ЗМВР, вещевото доволство по чл.181 ал.2 от ЗМВР и възнаграждението за нощен труд), от което най-силно засегнати назад в годините и с неравностойно заплащане се оказваха именно служителите в затворите и тези, отговарящи за охраната на съдебната власт„, подчертават от ССЗБ.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ергенката Виктория със солидни връзки в БФС

Мацката имала солидни връзки в БФС, родителите й били сред най-уважаваните в спортните среди

Израел бомбардира Северна Газа

Това най-тежкият обстрел на района от седмици

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ/ВИДЕО)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Швейцария отказа да се присъедини към екипа за търсене на руски активи

Прочутият неутралитет на Алпийската конфедерация

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img