Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебният външен министър няма да променя позицията към Северна Македония

Снимка: БГНЕС

Обща пресконференция, букет и размяна на подаръци между новия служебен външен министър Светлан Стоев и вече бившия Екатерина Захариева в Министерство на външните работи. Двамата размениха постовете си публично пред медиите и коментираха с обща позиция някои важни външнополитически теми.

Основната – позицията на България към Северна Македония и отново разгарянето на страстите за позицията ни за приемането на съседката ни в ЕС, бе категорична.

Рамковата позиция с Република Северна Македония е приета с консенсус на всички политически сили в българския парламент, служебното правителство не може да я променя, но каквото зависи от служебния кабинет, ще бъде направено за продължаване на диалога със страната. Всичко е в ръцете на официалните представители на Северна Македония, те са наясно каква е българската позиция и не трябва да се спекулира, че ще има промяна, докато трае служебното правителство„, каза новият министър Светлан Стоев.

Позицията и критиките коментира и Екатерина Захариева. По думите й, тези, че служебният кабинет ще промени позицията на България, са „спекулации, създадени във въздуха“.

България е държавата, която иска повече от всички Северна Македония да започне преговори за членство в ЕС, но няма как да стане на цената на българския национален интерес – целта на членството е да направи съюза по-силен, а не по-слаб“. „През всички години не е спирано да се търси решение, има план и ясни условия, договорите трябва да се спазват, независимо от държавите. Убедена съм и се надявам, че ще има подадена ръка, но с ясни условия и от служебния кабинет„, увери Захариева.

Преди това бившият външен министър представи новия външен министър от служебното правителство на Румен Радев. 4 години са работили заедно, Стоев има 35 г. стаж, 3 г. посланик, директор в Държавния протокол и с участие в най-отговорните председателства на България.

„Радвам се за избора, в МВнР по време на служебен кабинет е важно да има човек с опит, който познава системата и по време на избори поема голяма тежест за организация на изборите в чужбина„, каза Захариева.

Светлан Стоев си спомни периода преди 4 г, когато Ради Найденов предал щафетата на Екатерина Захариева, не си е представял, че сега ще поема щафетата от нея. Служебното правителство има основни приоритети и задачи, свързани с организирането на следващите парламентарни избори, което ще е задача на външно министерство, ще отговаря за организацията на изборите в чужбина, но няма да се неглижират всички останали външно-политически задачи и ангажименти и приемствеността на външно политическата линия на страната, декларира Стоев. Увери, че неговото верую ще е с голяма част от същия екип да продължи тази линия иако някой се опитва да спекулира с националните интереси на това служебно правителство, не е на прав път„. Основното мото ще е почтеност, прозрачност, приемственост, а Светлан Стоев ще разчита на всеки един, но и на всички, които са готови да помогнат. Основното правило в работата му ще е екипност.

Екатерина Захариева също си взе „Сбогом“. За мен беше отговорност и чест да представлявам страната си през тези 4 години, по време на българското председателство на ЕС, успяхме да върнем силата на Западните балкани и няма председателство и сега, което да не я поставя в центъра“, отчете тя. Изброи постигнатото – България представлява ЕС в редица международни формати, българската дипломация и администрация, както бизнесът доказаха, че страната е в сърцето на Европа, че можем да предлагаме и реализираме политики по трудни за решаване за ЕС въпроси. „Убедена съм, че България и гражданите ще виждат присъединяването по един механизъм, което е от ключово значение и поставя в ЕС, каза още Захариева. Тя изброи и модернизацията на армията, което ни е направило надежден член на НАТО.

Нито за секунда не съм се колебала за защита на националните интереси на България, когато бяха нарушавани или застрашавани, а суверенитетът поставен под риск, няма нищо по-важно от тях„, добави тя. В заключение Захариева изброи, че присъединяването към ОИСР е факт, а съвсем близо да преговори за членство в Клуба на най богатите и развити държава, има и българи в международните организации – Венелина Тошева, Кристалина Георгиева, избрани с безпрецедентна подкрепа.

По време на тежките месеци по време на ковид кризата екипите са били 24/7 на разположение на своите граждани, страната ни прибра около 120 000 българи от всички кътчета на света за месец„, похвали се министърът. Тя посочи откриването на две нови посолства и две нови консулства, а „дипломацията се е преборила да запази целостта на Балканския регион„.

Екатерина Захариев пожела успех на новия министър, размениха си и подаръци.

Двамата министри направиха и общо изявление относно напрежението в Израел: „Осъждат атаките срещу цивилното население, които са неприемливи и трябва да спрат незабавно. Подлага се на терор израелското и арабско население и се призовава да бъде прекратено веднага. Насилието и терорът не са решение. Дълбоко съжаляваме за всеки загубен живот, съболезнования на семействата на жертвите, деца и пострадалите, на които пожелаваме бързо възстановяване. Незабавно деинсталиране, а всички страни да спазват сдържаност и здрав разум„.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Столичанин попадна в ареста след агресия на пътя

Хвърлил по жена запалена цигара и я хванал за врата

Седем години затвор за военния, убил полицай в Пловдив

Престъплението е извършено през 2018 година

Русия защитава петролните си съоръжения с мрежи против дронове

Предвижда се и инсталиране на ракетни комплекси

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

Сирия: Израелски ракети са ударили обекти на ПВО

Сирия съобщи в петък, че израелски ракети са ударили...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Движим се към пълноправно членство в Шенген, уверява министър Стоянов

Посещението на германският министър на вътрешните работи Нанси Фезер...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

Задържаха бездомник за оскверняването на гроба на патриарх Неофит (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=e8Q0-4q-BwQ Има задържан за оскверняването на гроба на патриарх Неофит под колонадата на...

Украйна удари летище в Крим на руските окупатори

През изминалата нощ в окупирания Крим се чуха експлозии....

Стрелба в Чикаго уби 7-годишно момиче и рани 7 души

Седемгодишно момиче почина след като бе простреляно в главата,...

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img