Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебният кабинет ще засилва българо-американската дружба

Снимка: БГНЕС

България е европейска държава. България е демократична държава. Посоката е ясна. Извън контекста на нашето взаимодействие с нашите партньори от ЕС, извън взаимодействието в рамките на общия пазар, САЩ е един напълно естествен наш партньор.

Това бе акцентът в речта на министъра на иновациите и растежа в служебния кабинет на Гълъб Донев Александър Пулев. Той, заедно с министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, взе участие в международната конференция Explore US (Опознай САЩ), организирана от Българо-американската търговска камара, и насочена към насърчаването на инвестициите между България и Съединените щати. Най-високопоставеният американски представител, който взе участие в нея, бе Джефри Пайът, помощник-държавен секретар по енергетиката.

Знаците към настоящия момент са позитивни – стокообменът между нашите държави е бил 1,3 млрд. долара за 2021 година. Това е увеличение с 20% спрямо предишния период. Трендът продължава да е положителен – за първите седем месеца на 2022 година виждаме, че износът се е увеличил с 16%. Трендът е ясен, но на мен ми се иска ръстът да е още по-устойчив„, даде и конкретни данни Пулев.

Три основни цели в работата си очерта още той. На първо място – насърчаването на чуждестранните инвестиции у нас, на второ – доброто и ефективно управление на европейските средства, и на трето – стимулирането на взаимодействието между българския и американския бизнес. Пулев отчете и конкретен прогрес по въпросните точки – на 3 октомври например били одобрени 3 милиарда лева евросредства, които да се влеят в родната икономика. „Апелирам към предприятията, възползвайте се от този ресурс„, обърна се към родния бизнес той.

В рамките на инициативата „Три морета“ България пък работи активно със САЩ за засилване на киберсигурността и по-конкретно – 5G сигурността.

Всички знаят за геополитическото и стратегическо място на нашата държава, нашата цел е България да стане, освен транспортьор на всички тези товари, да стане също и стратегическа точка на „флоуа“ (потока, предаването) на дигитална информация„, посочи още Пулев.

Макар и далеч една от друга намиращи се държави, България и САЩ постигат успехи в икономическото взаимодействие помежду си, отбеляза на свой ред Никола Стоянов, министър на икономиката и индустрията.

Днес в света идва криза след криза. Но тези кризисни времена представляват и времена на възможности. И именно за да можем да оползотворим тези възможности, е важно да имаме партньори. В САЩ живеят стотици хиляди българи, има сериозен български бизнес там, а и американският бизнес тук е представен сериозно. САЩ са в топ 6 на чуждестранните инвеститори. Особено важно е да споменем едно число – 50% ръст на износа на български компании за САЩ за 2021 година„, подчерта в изказването си той.

Стоянов призова и бизнеса зад Океана да инвестира в България: „Защото може би именно българските таланти ще са тези, които ще допринесат за растежа ви във времената на криза“.

Обърна се и към родните фирми: „Бъдете смели, възползвайте се от услугите, които българските търговски аташета и Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средни предприятия предлагат. Погледнете върху влизането на пазара в САЩ като реалност, а не като мечта.“

На първо място – поздравления за уникалния прогрес, който България отбеляза в сферата на енергетиката, в това число започването на работата на интерконектора с Гърция, участието в терминала за втечнен природен газ в Александруполис, връзката с тръбопровода ТАП (Трансадриатическия газопровод), всичко това, което направи България, за да създаде връзки с нейните съседи. И най-вече – това, което направи България за диверсифициране от руския газ, което е изключително важно от гледна точка на бруталната война на Русия в Украйна„, акцентира на свой ред Джефри Пайът, помощник-държавен секретар по енергетиката на САЩ.

С какво Вашингтон желае да помогне на София, а и на Европа като цяло, в енергийната сфера – с прехода към зелена енергия и въглеродна неутралност, като в същото време е от базисно значение и сътрудничеството в ядрената сфера, подчерта той.

spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев: Москва вече не използва Кримския мост, за да доставя оръжие

Русия не използва Кримския мост, за да доставя оръжие...

17 години затвор за мъжа, пребил до смърт пастир през 2020 г. във Варненско

Окончателно 17 години затвор за Дончо Драганов, който през...

Турция залови 147 заподозрени за връзки с „Ислямска държава“

Турция задържа 147 лица, заподозрени за връзки с "Ислямска...

Проф. Александър Маринов: Ще има не скелети, а гробници в гардероба на правителството Денков-Габриел

- Преговорите за ротацията между не коалиционните партньори преминаха...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Зеленски за коментара на Путин: Терорист обвинява Киев в терор

Сега е изключително важно да се грижим за нуждаещите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img