Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Служебният кабинет подхвана подготовката за изборите

Снимка: архив БГНЕС

Служебното правителство прие на днешното си първо заседание решение за подготовката и провеждането на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври 2022г.

На вицепремиера по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи се възлага координацията по изпълнението на дейностите във връзка с организационно-техническата подготовка на изборите, включително и съгласуването с ЦИК на условията и реда за изработването, доставката и съхранението на изборните книжа и материали, както и съхранението на техническите устройства за машинното гласуване. Той трябва да организира и работата на МВР за подготовката и произвеждането на изборите, съобщиха от правителствената информационна служба.

Министърът на финансите трябва да внесе в МС проект на тарифите за участието на партиите, коалициите и инициативните комитети в предизборните предавания по БНТи БНР.

Регионалният министър ще координира изготвянето и публикуването на избирателните списъци, а министърът на външните работи ще организира подготовката и провеждането на изборите извън страната.

Министърът на правосъдието ще организира подготовката и провеждането на изборите в затворите и ще се занимава с издаването на наказателните постановления по чл. 496, ал. 3, изречение второ от Изборния кодекс.

При нужда здравният министър ще въвежда след съгласуване с главния държавен здравен инспектор временни противоепидемични мерки, свързани с изборния процес.

Всички ангажирани с процеса министри ще трябва да информират служебния премиер Гълъб Добев за хода на подготовката и провеждането на изборите до обявяването на резултатите от вота.

С друго свое решение служебният кабинет одобри план-сметката за разходите по подготовката и провеждането на изборите на 2 октомври. Одобрените средства са в размер на 70,5 млн. лева.

С тази сума ще се финансират: подготовка и отпечатване на избирателните списъци; закупуване и изработване на необходимите изборни книжа и материали; отпечатване на бюлетините; логистично осигуряване на областните и общинските администрации и на администрацията на Министерския съвет; възнаграждения на членовете на районните и секционните избирателни комисии; компютърната обработка на данните от гласуването и издаването на бюлетин с резултатите от изборите; провеждане на разяснителна кампания за правата и задълженията на гражданите и начина на гласуване.

Служебното правителството има готовност да осигури и средства за видеонаблюдение в избирателните секции, ако ЦИК приеме решение за въвеждането му, както и при сключване на договори за логистика и техническа поддръжка на машини за гласуване и за други материали и съпътстващи дейности за обезпечаване на машинното гласуване.

Средствата за финансиране на одобрените с план-сметката разходи ще бъдат осигурени чрез преструктуриране на разходи или трансфери по централния бюджет за 2022 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Отложиха либерализацията на пазара на ток с година

Депутатите приеха на второ гласуване законопроект за изменение и...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Лондон чу ООН за бежанците, но праща нелегалните в Руанда

Британският министър на вътрешните работи Джеймс Клевърли във вторник...

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Ваня Григорова насочи поглед към парламента

Общинският съветник от БСП-София Ваня Григорова се впуска в...

Хизбула нанесе най-дълбокия си удар в Израел

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула заяви във вторник,...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img