Службите подслушвали топ журналист в Гърция

News24sofia.eu

Шпионски скандал се заражда в Гърция

Views 3200
0 0

Ръководителят на гръцкото разузнаване е заявил пред парламентарна комисия, че неговата агенция е шпионирала журналист, съобщиха двама от присъстващите източници, като това разкритие съвпада с нарастващия натиск върху правителството да изясни използването на зловреден софтуер за наблюдение.

Изслушването на комисията при закрити врата миналата седмица беше свикано, след като лидерът на социалистическата опозиционна партия ПАСОК подаде жалба до прокурорите от висшата съдебна инстанция във връзка с опита за подслушване на мобилния му телефон със софтуер за наблюдение.

Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис подаде жалбата си на фона на нарастващата загриженост на служителите на Европейския съюз относно търговците на шпионски софтуер и използването на софтуер за наблюдение.

По време на изслушването на 29 юли Панайотис Контолеон, началник на разузнавателната служба EYP, заяви пред парламентарната комисия по институции и прозрачност, че неговата служба е шпионирала Танасис Кукакис, финансов журналист, който работи за CNN Гърция, съобщиха за „Ройтерс“ двама депутати, присъствали на изслушването.

„Той призна за следенето, абсолютно“, заяви пред Ройтерс в сряда един от депутатите, присъствали на изслушването, като отказа да бъде идентифициран, тъй като срещата е била закрита.

Контолеон отказа да коментира, когато Ройтерс се свърза с него.

Правителственият говорител Янис Ойконому заяви пред Ройтерс, че гръцките власти не използват шпионския софтуер, за който се твърди, че е използван при хакването на Кукакис, и не работят с компании, които го продават.

„Правителството няма какво да крие и призова правосъдната система да разследва случаите задълбочено“, каза той.

„Без да преминаваме в крайността на технофобията, подобен зловреден софтуер наистина представлява заплаха и трябва да бъде преодолян ефикасно.“

Шпионските служби в демократичните държави са изправени пред постоянен натиск да бъдат по-прозрачни, включително от страна на законодателите, които се стремят да предотвратят злоупотреби и да подобрят работата си, от обществената загриженост за наблюдението от страна на властите, а в някои държави – от необходимостта агенциите да направят работата си известна, за да разширят възможностите за набиране на персонал.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Търсят финансиране за горещия телефон деца, работи още 3 месеца "на мускули" (ОБНОВЕНА)

Когато децата не са приоритет и изцяло липсват тези услуги, се стига до това – закриване на горещия телефон в помощ на децата, станали обект на кибертормоз. Това каза пред БНТ Яна Алексиева – психолог, изпълнителен директор на асоциация „Родители“. За помощ при кибернасилие, сигнали за трафик, тормоз към деца

Read More »