Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Службите подслушвали топ журналист в Гърция

Ръководителят на гръцкото разузнаване е заявил пред парламентарна комисия, че неговата агенция е шпионирала журналист, съобщиха двама от присъстващите източници, като това разкритие съвпада с нарастващия натиск върху правителството да изясни използването на зловреден софтуер за наблюдение.

Изслушването на комисията при закрити врата миналата седмица беше свикано, след като лидерът на социалистическата опозиционна партия ПАСОК подаде жалба до прокурорите от висшата съдебна инстанция във връзка с опита за подслушване на мобилния му телефон със софтуер за наблюдение.

Лидерът на ПАСОК Никос Андрулакис подаде жалбата си на фона на нарастващата загриженост на служителите на Европейския съюз относно търговците на шпионски софтуер и използването на софтуер за наблюдение.

По време на изслушването на 29 юли Панайотис Контолеон, началник на разузнавателната служба EYP, заяви пред парламентарната комисия по институции и прозрачност, че неговата служба е шпионирала Танасис Кукакис, финансов журналист, който работи за CNN Гърция, съобщиха за „Ройтерс“ двама депутати, присъствали на изслушването.

„Той призна за следенето, абсолютно“, заяви пред Ройтерс в сряда един от депутатите, присъствали на изслушването, като отказа да бъде идентифициран, тъй като срещата е била закрита.

Контолеон отказа да коментира, когато Ройтерс се свърза с него.

Правителственият говорител Янис Ойконому заяви пред Ройтерс, че гръцките власти не използват шпионския софтуер, за който се твърди, че е използван при хакването на Кукакис, и не работят с компании, които го продават.

„Правителството няма какво да крие и призова правосъдната система да разследва случаите задълбочено“, каза той.

„Без да преминаваме в крайността на технофобията, подобен зловреден софтуер наистина представлява заплаха и трябва да бъде преодолян ефикасно.“

Шпионските служби в демократичните държави са изправени пред постоянен натиск да бъдат по-прозрачни, включително от страна на законодателите, които се стремят да предотвратят злоупотреби и да подобрят работата си, от обществената загриженост за наблюдението от страна на властите, а в някои държави – от необходимостта агенциите да направят работата си известна, за да разширят възможностите за набиране на персонал.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Евродепутатите се разтревожиха от руските имоти в България

Европейският парламент призовава за твърд отговор срещу руската намеса. Евродепутатите...

Арестуваха 15 българи за производство на нелегални цигари в Испания

Арестувани са 15 български граждани за участие в организирана престъпна...

Отмениха присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване

Най-висшият съд в Ню Йорк отмени присъдата на Харви...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Законотворчество като реденето на жълтите павета

Законодателната дейност в България в последната една година е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img