Следователите искат да участват в комисиите за промени в съдебната система

Прочитания 1396
0 0

Камарата на следователите в България настоява да участва във всички комисии и работни групи относно разискването на измененията и допълненията на Закона за съдебната власт, Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс.

В свое становище посочват, че са най-представителната съсловна организация в системата на съдебната власт и са особено бдителни към опитите за намеса върху дейността на правоприлагащите органи.

Според КСБ задълбочените познания и професионалният опит на следователите по отношение разследването на най-тежките престъпления ще допринесат за подобряване качеството на бъдещите изменения на законодателната рамка на политиката в областта на наказателното право и процес.

Те напомнят, че съгласно Конституцията следователите и прокурорите са част от съдебната система, чиято основна функция е да защитава правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата. По тази причина те са независими от останалите власти и при осъществяване на функциите си се ръководят единствено от закона и вътрешното убеждение.

Следователите са една от фундаменталните гаранции за спазването на основните човешки права, тъй като те вземат решенията си по вътрешно убеждение, основано на обективно, всестранно и пълно изследване на всички обстоятелства по делото, изтъква се в становището.

От Камарата заявяват, че от много години насам са правени опити за политизиране, изменения в структурата и намеса в правомощията на прокуратурата и следствените органи. Според тях във време на криза трите власти излишно се противопоставят, вместо да си взаимодействат в интерес на обществото. В позицията се твърди, че изпълнителната власт предприема юридически необосновани действия спрямо съдебната система в преследването на личностни интереси, чрез което се осъществява политически натиск върху дейността на правоприлагащите органи.

По тази причина КСБ призовава така създаденото напрежение между властите в страната да бъде разрешено в рамките на Конституцията и да се ограничат немотивираните въздействия от страна на изпълнителната власт върху дейността на прокуратурата и следствените органи.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Арестуваха шофьор, опитал да превози 24 мигранти от Афганистан

Районната прокуратура в Хасково разследва трафик на 24 мигранти от Афганистан, подпомогнати да преминат незаконно през страната ни, съобщиха от прокуратурата. Случаят е от 20 юли 2021 г., в землището на с. Планинец, общ. Ивайловград, обл. Хасково. Мигрантите са били превозвани в камион марка“Форд Транзит“, с български регистрационен номер. Граничарите от Крумовград […]