Скоростно президентът прави консултации за нова ЦИК

Екип News24sofia.eu

След измененията в Изборния кодекс

Прочитания 10847
0 0

Държавният глава Румен Радев ще проведе на 5 май консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия.

Насрочването на консултация идва след обнародваните вече и приети в последния работен ден преди празниците изменения в Изборния кодекс, които предвиждат ЦИК да се назначава с указ на президента. На практика измененията връщат стария режим на назначаване на Централна избирателна комисия от преди 2014 г.

Покани за участие в консултациите са изпратени до парламентарните групи в 45-ото Народно събрание, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Публичното изслушване на предложенията, направени от парламентарно представените партии и коалиции, ще започне от 14.00 часа на „Дондуков“ 2 и ще се излъчва в реално време на интернет-страницата на президентската институция.

Назначаване на нова Централната избирателна комисия трябва да се проведе в спешен порядък, тъй като в същия ден – 5 май, БСП ще получи, но и веднага ще върне мандата за съставяне на правителство, което означава, че процедурата в рамките на 45-то Народно събрание ще бъде изчерпана. Преди това мандата върнаха от ГЕРБ и от „Има такъв народ“.

От тук насетне следва разпускане на парламента, назначаване на служебно правителство и определяне на дата за следващите избори не по-късно от два месеца.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДОБНОСТИ В NEWS24sofia.eu!

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

ГЕРБ скандализирани от консултациите за ЦИК на Радев

ГЕРБ свикаха втора пресконференция за деня, на която изнесоха и данни, за да опровергаят обвинението за лъжа в думите на премиера Борисов от сутринта. Тогава Борисов каза, че именно собственикът на фирмата, внесла машините за гласуването, е дарител на „Да, България“, а Иво Мирчев категорично отрече това. На втората пресконференция […]