Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Скопие „скочи“ на България, опитвала да търгува ЕС за националната идентичност

Снимка: БГНЕС

Съветът на посланиците в Скопие смята, че македонският народ и нация не могат да бъдат обект на договаряне от никого страна, предаде МКД.

Затова осъждат българските заплахи за блокиране по пътя на евроинтеграцията на страната като опити за изнудване и търговия.

Посланическият съвет подкрепя изразените вече позиции от президента Стево Пендаровски и премиера Зоран Заев, че при такива условия и такива искания няма отстъпки и компромиси.

Припомняме, че България заплаши да блокира пътя на Северна Македония към членство в Европейския съюз и заяви, че трябва да признае, че както нейната национална идентичност, така и езикът имат български корени. Това стана ясно от интервю на външния ни министър Екатерина Захариева пред „Ройтерс“.

Това поставя още едно предизвикателство за Македония, която се съгласи да добави „Северна“ към името си, за да разреши десетилетия наред конфликт с Гърция и да разчисти пътя си за влизане както в ЕС, така и в НАТО. Преименуваната Северна Македония се присъедини към НАТО по-рано тази година.

България губи търпение по отношение на нежеланието на Северна Македония да приложи договора за добросъседство, който двете страни подписаха през 2017 г.

София смята, че идеята за македонска нация и език са създадени в бивша Югославия в края на 40-те години и че преди 20-те години повечето хора в региона са се смятали за българи.

Двете страни проведоха разговори през последните две седмици, за да се опитат да разрешат разногласията си преди срещата на ЕС на 10 ноември по въпроса, но с малък успех.

В четвъртък министър-председателят на Северна Македония Зоран Заев заяви, че се надява двете страни да намерят решение, но каза, че самоличността и езикът на страната не са за обсъждане.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

Бандите в Хаити са убили над 1500 души от началото на годината

Насилието на банди в Хаити е причинило смъртта на...

Спипаха турски тираджия на три вида наркотици на АМ „Тракия“

Задържаха шофьор, употребил три вида дрога, по време на...

Нови протести в Израел

Искания за оставката на премиера

Джо Байдън продължава да води с 3% пред Доналд Тръмп

Предизборната кампания набира скорост

Демерджиев вижда политическо овладяване на службите, а не реформа

Реформата се свеждала до смяна на ръководителите

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img