Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Скопие с първа стъпка към забрана на културен център „Иван Михайлов“ в Битоля

Снимка: архив БГНЕС

Комисията за употреба на имената на личности в Република Северна Македония излезе с отрицателно становище и изрази негативно мнение по отношение на употреба на името Иван Михайлов от страна на българското сдружение в Битоля. Становището срещу използване на името Иван Михайлов от Културен център „Иван Михайлов“ в Битоля ще бъде изпратено до Министерство на правосъдието на РСМ, което ще трябва да вземе решение на база на мнението на комисията. Това е първата стъпка към забраната за съществуване на сдружението „Иван Михайлов“, съобщи БГНЕС.

Комисията определя използването на името на личността Иван Михайлов за наименование на сдружение като „провокация за националното чувство на македонския народ„, посочвайки, че става въпрос за личност, „която е с фашистка идеология, отричаща съществуването на македонския народ, а същевременно с това предизвиква нетърпимост и омраза в македонското общество„. Това става ясно от диспозитив на решението на Комисията за употреба на имената на личности, ръководена от проф. доктор Сашо Цветковски, член-кореспондент на Македонската академия на науката и изкуствата (МАНУ).

В Комисията участват петима души – по един от министерствата на правосъдието и на културата, един от Института по национална история и двама представители на МАНУ.

БГНЕС обяснява, че съгласно Закона за сдруженията и фондациите, приет по съкратена процедура през ноември 2022 г., българските клубове са длъжни да подадат заявление за пререгистрация или рискуват заличаване. Срокът за подаване на искането изтече на 16 февруари. От Централния регистър на МВР тогава е потвърдено, че на 10 февруари е подадено писмо с искане за хармонизиране на дейността на Сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи „Цар Борис Трети“ – Охрид и че процедурата е в ход. Няма подадено искане от сдружение „Иван Михайлов“ от Битоля. Председателят на сдружението в Битоля Люпчо Георгиевски заяви, че от организацията нямат намерение да се пререгистрират и са предприели определени правни действия. „Ще си потърсим правата в съда, ако ни заличат от Централния регистър. И ако съдът в РСМ не ни даде правата, ще ги потърсим в Европейския съд по правата на човека в Страсбург,“ уточни Георгиевски.

Съгласно промените в Закона за сдруженията и фондациите, на граждански сдружения, фондации и политически партии се забранява за използват имена, прякори или псевдоними, които са свързани с фашизъм, нацизъм и геноцид, Третия райх и т.н. Законът има обратно действие и се отнася за вече регистрирани сдружения и фондации и предвижда онези, които не се съобразят измененията, да бъдат заличени от регистрите след решение на министъра на правосъдието.

БГНЕС припомня, че през 2001 г. с подобни мотиви Скопие забранява сдружението „Радко“ (Радко е псевдоним на Иван Михайлов – б.а.), като по-късно Европейският съд по правата на човека се произнася по въпроса с осъдително за РСМ решение, заявявайки че „наименуването на сдружение на лице, което е било негативно възприемано от мнозинството от населението, само по себе си не може да се счита за осъдително или да представлява заплаха за обществения ред“.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

„Възраждане“: Тайно изнасят боеприпаси от български бази, за да се изпратят в Украйна (ВИДЕО)

Министерски съвет иска да промени военновременните запаси на българските...

ГЕРБ си трие подкрепата за промените в Конституцията

Винаги може да се стигне до криза, но според...

И БСП, и ГЕРБ се заеха амбициозно да прекрояват бюджета на София

Групата на БСП-София в Столичния общински съвет няма да...

МВР спря от продажба близо 120 кг храна с изтекъл срок в Самоков (СНИМКИ)

Икономически полицаи предотвратиха продажбата на близо 120 кг негодни...

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ООН: Расте международният консенсус за спиране на Израел в Газа

Има нарастващ международен консенсус да се заяви на Израел,...

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

Парламентът не хареса отчета на СЕМ

Депутатите не харесаха годишния отчет за дейността на Съвета...

Рая Назарян: Борисов няма пръст в преговорите за ротацията

"Всички решения си ги взехме сами и не сме...

Болсонару е прекарал 2 нощи в унгарското посолство

Крайнодесният бивш президент на Бразилия Жаир Болсонару е останал...

Агенции на ООН и 36 държави обмислят помощ за Газа чрез Кипър

Длъжностни лица от 36 държави и агенции на ООН...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img