Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Скандални разкрития в NEWS24sofia.eu! Ден преди трагедията с двама полицай в Бургас сириецът Омар разучил пътя с друг автобус, който аварирал край Пода (СНИМКИ/ВИДЕО)

Ден преди трагедията в Бургас, при която живота си загубиха двама смели български полицаи, сирецът Омар Мохамед Агнан е разучил целия маршрут – от Харманли до Странджа и Бургас, шофирайки друг автобус, който обаче е аварирал край местността „Пода“. Това е установило разследването, което започна да разплита гордиевия възел на каналджиите, информира бургаската медия Флагман.бг.

В ранните часове на 24 август, сряда, Омар отново е шофирал, но рейсът издал багажа минута-две след слизането от пътния възел Крайморие.

Сириецът, който твърди, че е на 15 години, но видимо изглежда поне на 22-23 години, се е обадил на свой сънародник, който е дошъл след няколко часа да го прибере от Бургас.

Полицията е издирила и човекът, който групата е наела за навигатор. Става въпрос за Валентин Атанасов от Харманли, на когото били платени 150 лева, за да съпровожда Омар с автобуса до Бургас и обратно. Валентин вече е разпитан пред съдия.

Идеята била сириецът да разучи внимателно целия маршрут, за да няма изненади, когато трябва да превози нелегалните мигранти.

След като автобусът обаче издал багажа, той буквално бил зарязан на отбивката, а Омар и негов сънародник отишли в Харманли и купили първия възможен рейс – платили 6 хил. евро, без да се пазарят на местен търговец за изваден от употреба автобус.

Сложили са крадените нидерландски номера и в късните часове на 24 август поели към Странджа. След като са качили 48-те нелегални мигранти те са подминали екипите на Гранична полиция на поне три места. Преследването е продължило 25 км.

На очи бият няколко фрапантни грешки на граничарите:

Защо не са направили блокада в сърцето на Странджа, за да спрат автобуса?

Какво им е попречило да го блокират на пътния възел „Крайморие“, където трябва да направи завой на 120 градуса и да намали до 30-ина км?

Защо не е спрян на входа на града, след като са установили, че е беглец и са го допуснали до сърцето на Бургас?

Служебният защитник на сириеца Камен Кънев също се съмнява във възрастта на Омар, снимка: „Флагман“

Гранична полиция все пак подава сигнал до ОД на МВР в Бургас, че преследва автобус. Включват се няколко екипа в това число и на загиналите полицаи Йордан Илиев и Атанас Градев. Те извършват т.нар. “полицейска отцепка“ като по учебник – подават сигнал и се опитват да вкарат автобуса с дясната лента Билковата аптека и след това друг екип да го блокира.

Сириецът Омар обаче е истински терорист и не само не намалява, но и увеличава скоростта преди сблъсъка, сочат свидетелските показания. Днес той твърдеше, че набил спирачки, но те не хванали, което си е чиста лъжа.

След сблъсъка, сириецът е успял да избяга в суматохата. Стигнал до магазин в ж.к. “Братя Миладинови“, купил си вода и помолил магазинерката да му извика такси. На бакшиша казал само „Трен, трен!“, платил му 5 лева и отишъл до гарата. Качил се на влак с намерението да стигне до Харманли и да се прибере в бежанския център, сякаш нищо не се е случило, но се объркал и слязъл в Първомай, където бе задържан.

Още в първите часове след инцидента от полицията разкриха, че са наясно с локацията на Омар и е въпрос на време да го арестуват.

15-годишният Омар, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

В същото време сириецът през цялото време явно се опитва да прати за зелен хайвер разследващите. Той твърдял, че не знае кой е покровителят на канала за трафик. Трябвали му пари, за да вкара в България семейството си, което сега било в бежански лагер в Турция. Познавал човек от центъра в Харманли, за когото всички знаели, че се занимава с незаконна дейност, но по име не го знаел, само по физиономия.

Точно той го свързал с неизвестен мъж, пребиваващ в Турция. Омар твърди, че и това име не знаел. Въпросният бос на трафика му телефон и изпращал през определен интервал посоката на движение.

Пари също не бил вземал, щял да получи, когато превози мигрантите до крайната точка. Коя е тя обаче – не знаел, защото не бил получил информацията.

15-годишният Омар, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

Въпреки пречките, които той е създал, разследването напредва и утре пред съда ще бъдат изправени двама от съучастниците му в трафик на бежанци. Отново става въпрос за сирийци, за които ще се иска постоянен арест. Мерките им за неотклонение ще се гледат в Районния съд на Бургас.

Както писахме, наблюдаващият прокурор Димитър Узунов е издирил документи, в които имало драстично разминаване в годините на Омар. Още при нелегалното си влизане в България той посочил, че е роден на 24 март 2007 година. Проверка от отдел „Миграция“ по традиция не се прави, а твърденията се приемат за факт. Много от нелегалните лъжат, за да излязат непълнолетни и да имат своите привилегии, включително закрила от закона при извършването на престъпления.

15-годишният Омар, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА

Няколко месеца по-късно обаче Омар е подал съвсем друга година и дата на раждане, което показва, че явно е „забравил“ рождената си дата.

Предстои да установим дали става въпрос за техническа грешка или за нещо друго. Повече на този етап не бих искал да разкрия. Оставете ни да работим! Скоро ще имаме резултат“, каза прокурорът Димитър Узунов пред Флагман.бг. На наш въпрос дали се обсъжда извършването на ДНК тест, за да се установи възрастта на Омар, той многозначително отговори, че са дадени препоръки в тази посока.

15-годишният Омар, снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / БТА
spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Франция обяви най-високо ниво на сигурност

Мерки след нападението в Москва

Почина сенаторът Джо Либерман

Погребението ще е в петък

Радан Кънев: Нови избори могат да имат непредвидими последици

На път сме да извършим непростим политически грях с...

Руски следователи разпитват в Таджикистан семействата на атентаторите от Москва

Руски следователи посетиха Таджикистан за разпит на семействата на...

Фалшив сайт набира французи за войната в Украйна

Френските власти разкриха фалшив уебсайт за набиране на френски...

Флорида ограничава социалните мрежи за непълнолетни

Американският щат Флорида ще въведе една от най-строгите забрани...

Кремъл: Преговори за Украйна без Русия ще се провалят

Всяка световна мирна среща на върха за Украйна, която...

Франция арестува 190 души за наркотрафик

Френската полиция арестува в понеделник повече от 190 души...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img