Сирия спаси лодка с бедстващи мигранти от Ливан

Екип на News24sofia.eu

Но много от пътуващите са се удавили

Views 2722
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Сирийските власти откриха 34 мъртви и 14 оцелели от лодка с мигранти близо до крайбрежния град Тартус, съобщи „Ройтерс“.

Оцелели са разказали, че лодката е тръгнала от Северен Ливан преди дни. Хората на борда са били граждани на няколко националности. Издирвателните операции продължават при трудни условия поради бурното море и силните ветрове.

Ливан претърпя скок в миграцията, предизвикан от една от най-дълбоките икономически кризи в света от 1850-та година насам. В допълнение към ливанците, много от тези, които напускат на борда на мигрантски лодки, самите те вече са бежанци от Сирия и Палестина.

Десетки хора в северния ливански град Триполи проведоха протест по-рано в четвъртък, за да предупредят властите, че са изгубили връзка с лодка с мигранти с десетки на борда.

„Ройтерс“ не може веднага да потвърди дали това е същата лодка, спомената от сирийските власти.

Ливанската армия съобщи в сряда, че е спасила 55 души на борда на една неизправна лодка в териториалните води на страната, която е изтеглила обратно до брега.

През април лодка с мигранти, тръгнала от близо до Триполи, потъна по време на прихващане от ливанския флот край бреговете на страната. Около 80 ливански, сирийски и палестински мигранти са били на борда, от които около 40 са спасени, седем са потвърдени загинали, а около 30 официално остават в неизвестност.

Броят на хората, които са напуснали или са се опитали да напуснат Ливан по море, почти се е удвоил през 2021 г. спрямо 2020 г. и отново е нараснал с повече от 70% през 2022 г. в сравнение със същия период на миналата година, каза Агенцията на ООН за бежанците пред Ройтерс по-рано този месец.

Основните цитирани причини включват „неспособност за оцеляване в Ливан поради влошаващата се икономическа ситуация“ и липса на достъп до основни услуги и ограничени възможности за работа„, се казва в съобщението.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Русия няма да праща новобранци в Украйна

Това са съобщили от руския Генерален щаб