Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Синодът отговори на ГЕРБ: Дионисий на съд!

Патриарх Неофит и митрополитите от Светия Синод разпространиха декларация по повод действията на низвергнатия архимандрит Дионисий. Преди няколко дни ГЕРБ поискаха Светият Синод да излезе с позиция за протестните действия на отец Дионисий в Банкя. За пореден път владиците заявиха, че позициите на Дионисий не изразяват мнението на Синода и той по никакъв начин не изразява официалната позиция на Българската православна църква.

В неделя, 28 март, попът взе участие в акция на „Системата ни убива“. Протестиращите разпънаха черно знаме пред дома на премиера Бойко Борисов в Банкя. „Вчера наблюдавахме безбожното и за пореден път изключително мрачно и недостойно поведение на един човек, който все още се зове български духовник. Действията му започнаха с ковчези в центъра на София, отслужи опело пред Министерски съвет, продължи с бесилки, за да стигне вчера до черните трапери, които опъна пред дома на един гражданин, в който дом живеят децата му, внуците му“, посочи в понеделник лидерът на младежката организация на ГЕРБ Георг Георгиев.

По думите на Георгиев поведението на Дионисий навява асоциации със сатанизма. „Този човек е рецидивист. Това е човек, който и преди протестите от миналата година е имал противообществени прояви, противоцърковни, противоканонични“, добави той.

„В отговор на писмо на ПП ГЕРБ, вх. № 180/29.03.2021 г., Светият Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия заявява следното: Светата Църква, ръководейки се от повелята на Самия Господ Иисус Христос: „отдайте, прочее, кесаревото кесарю, а Божието Богу“ (Мат. 22:21), винаги се е отнасяла към Българската държава с подобаващото уважение, като е съдействала според силите си за укрепване на нейния институционален авторитет, за защита на нашата културна и национална идентичност в условията на глобализация и на различни опити за разбиване на православните ни ценности и вяра.

На всяка света Литургия тя се моли за управляващите, за христоименитото наше войнство, за целия благочестив и христолюбив наш народ. Църквата винаги се моли „да бъдат всички едно“ (Йоан. 17:21). Всички ние като пастири разбираме добре, че разделенията в обществото, неговото „партизиране“ (разделянето му на противоборстващи помежду си части), няма да донесе добри плодове, а само нещастие, още по-голямо отслабване и обезверяване.

Църквата като Богочовешки организъм, чиято Глава е Сам Господ Иисус Христос, не може и по никакъв начин не бива да заема партийно-политически позиции. Българската православна църква е духовна майка на целия народ, майка, която страда за целия народ, за цялото ни общество и за всеки негов член поотделно, за нашите сънародници в България, както и за тези, които се намират извън нейните предели. Защото „кога страда един член, страдат с него всички членове; кога се слави един член, радват се с него всички членове“ (1 Кор. 12:26).

По поставения от Вас въпрос можем да отговорим следното: От 2017 година по решение на Св. Синод на БПЦ – БП, прот. № 5/17.02.2017 г., пълен състав, на архимандрит Дионисий (Мишев) е наложена забрана за извършване на богослужение (запрещение за свещенослужение – „аргос“) и е започната църковно-наказателна съдебна процедура за извършени от него тежки църковно-канонични провинения (вкл. кощунствено отношение към светото Причастие, оскърбяване и хули срещу архиереи на БПЦ, завеждане на съдебни дела срещу Българския патриарх и срещу български архиерей, системно непослушание към свещената йерархия на Църквата и др.).

Въпреки наложеното му наказание, архимандрит Дионисий (Мишев) продължава от 2017 г. до днес със своите клеветнически твърдения да проявява публично грубо и непочтително отношение към Българския патриарх и към Светия Синод, да хули в своите политически „проповеди“ и медийни изяви българските архиереи и да служи по този начин за съблaзън на народа Божи.

На няколко пъти Св. Синод публикува в своя официален сайт съобщения, чрез които се разграничава от политическите позиции на въпросния клирик. Така в съобщение на Св. Синод от 16.02.2021 г. се казва следното: „Архимандрит Дионисий (Мишев) не е и не може да бъде изразител на становища на Българския патриарх и Св. Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Всички изказвания, действия и призиви на архимандрит Дионисий (Мишев) да се считат за негово частно мнение, което по никакъв начин не изразява позицията на Българската православна църква“.

Във всичките си обществени прояви архимандрит Дионисий (Димитър Бойков Мишев), като всеки български гражданин, е длъжен да спазва законите на страната и за всяко свое нарушение следва да бъде санкциониран съгласно предвидения в закона ред.

Със съжаление трябва да отбележим, че поведението на въпросния клирик е в пълно противоречие с високото звание на православния свещенослужител, който „не бива да влиза в крамоли, но да бъде към всички кротък, поучлив и търпелив“ (2 Тим. 2:24), т.е. трябва да бъде пример на любов и миротворство. Това важи в още по-голяма степен за монашеството, което е преди всичко чин на покаяние и послушание, които той доброволно и съзнателно е приел като свой житейски избор и обет пред Бога и светата Църква.

В дните на Светата и Велика Четиридесетница – време на пост, покаяние, духовен подвиг и молитвено самовглъбяване, призоваваме православните християни да не се поддават на съблазнителното поведение на подсъдния клирик, а да се молят на Всемилостивия Бог за неговото вразумление, изправление и спасение“, се казва в позицията на Синода.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Близо 100 плажа по родното Черноморие са неохраняеми

Близо 100 плажни ивици по Черноморското ни крайбрежие са...

Русия към САЩ: Помислете пак дали „Ислямска държава“ стои зад атаката в Москва

Русия постави под съмнение твърденията на Съединените щати, че...

„Хамас“ все така държи на предложението си за примирие с Израел

Палестинската ислямистка групировка Хамас заяви в понеделник, че е...

Баба даде 10 хил. лева на ало-измамници в Стара Загора

Възрастна жена стана жертва на телефонна измама. За това съобщават...

Владимир Путин: Знаем кой е стрелял, сега искаме да знаем поръчителя

На заседанието на Съвета за национална сигурност руският президент...

Пламен Киров: Има възможност за блокаж на новата Конституция

Има теоретична вероятност всички от списъка за служебни министър-председатели...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img