Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Синдикатите плашат с протести, ако МРЗ не стане 50% от средната от 1 януари (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Ако Народното събрание не приеме промените в Кодекса на труда, предложени от БСП, минималнaта работна заплата да стане 50% от размера на средната през предходните 12 месеца, като решението да се взима от Министерски съвет до 31 декември (което значи, че промените биха влезли в сила от 1 януари 2023), най-големият синдикат КНСБ ще излезе на масови протести.

Това обявиха от КНСБ в Народното събрание. Представители на синдиката участваха в брифинг на БСП в кулоарите на законодателната институция, провел се минути след като в зала не бе прието работното време да бъде удължено до гласуването на точка 8 от дневния ред, която именно са промените в трудовия кодекс.

Казусът с повишението на минималните нива на възнаграждение възникна вчера по време на заседанието на ресорната Комисия по труда и социалната политика. На нея бе прието както предложението на БСП, така и това на ГЕРБ в закона да бъде записано изрично „брутна заплата„, което според социалистите включвало и клас прослужено време, извънреден, нощен труд, вредни и др. Освен това – в предложението на ГЕРБ, което повечето от партиите подкрепиха, е записано, че правителството решава за ръста на МРЗ до 1 септември, което значи, че повишението ще влезе в сила чак от началото на 2024 година.

Не искаме нищо повече от това работещите на минимална заплата да могат да си купят същото, което са могли преди една година. Защото в момента се налага да работят над 6 седмици, за да могат да си позволят същите стоки и услуги, каквито са могли на предишната Бъдни вечер. Това е абсолютно недопустимо. Абсолютен хаос – със запетайки и членове това се протака и сме напът да посрещнем Новата година без ръст на минималната заплата„, заяви Любослав Костов от синдиката.

КНСБ заявява готовност за национални протестни действия, които ще бъдат в огромни мащаби„, допълни синдикалистът Тодор Капитанов.

„Продължаваме промяната“, ГЕРБ, ДПС и „Български възход“. Това, подчерта двукратно на свой ред Корнелия Нинова, са отговорните работещите бедни да не получат ръст на минималното си възнаграждение от 1 януари догодина.

Снимка: БГНЕС

Да е ясно и кой с предложенията, направени между първо и второ четене, де факто намалява минималната работна заплата. На първо четене нашето предложение мина с пълна подкрепа, а случилото се след това е политическо лицемерие. Като се извадят допълнителните възнаграждения като клас прослужено време може да се окаже, че МРЗ ще падне дори под сегашните нива. Това е абсурд.“

Ясно ще бъде поставен въпросът при преговорите между БСП и ПП за подкрепа на проектокабинета „Денков“.

Четвърта точка (от проектодекларацията, която ПП са пратили на БСП за допълнения – бел.ред.) е минимална заплата 50% от средната. Няма думата „брутна“, няма отпадане на класа. Между нея и това, което направиха вчера, има тотално разминаване. Да се определят и когато сутрин кажат нещо, да държат до обяд, до другия ден на него. Това би било сериозен разговор. Поне по темата социалната политика ще бъдем изключително взискателни към партньорите, с които разговаряме за подкрепа„, обърна се индиректно към Промяната соцлидерката. И все пак заяви – БСП ще се явят на разговори с партията на Василев и Петков, но изискват от тях професионален и последователен подход.

Има промяна в позицията на „Продължаваме промяната“, които вчера нееднократно защитиха това в промените на Кодекса на труда да бъде изрично записано „брутна заплата“. Това се разбра от думите на члена на социалната комисия и депутат от ПП Искрен Арабаджиев минути след изявлението на социалистите и синдикатите. Освен това – искали това да бъде втора точка от дневния ред – предложение, останало неприето.

Това, което подкрепяме – минималната заплата да бъде 50% от средната за последните две тримесечия на годината, като към момента разговорът дали да е брутна или не, не може да се проведе в зала, тъй като изисква допълнителна работа по отношение на дефиниция какво означава брутна заплата. Това, около което в момента се обединяваме с колегите, е да подкрепим минималната работна заплата да продължава да бъде основна, но да се обединим около промяна на срока (за определяне), който да бъде използван като база„, заяви Арабаджиев, очевидно променил позицията си от предходния ден.

В предложението на ПП също така няма поставен срок, в който Министерски съвет да определя размера на минималното възнаграждение, а само изискването да се прави ведбъж годишно. Това на практика означава, че дори и при хипотеза, че предложението на ПП бъде прието, то повишението няма как да влезе в сила от 1 януари, както искат от БСП и синдикатите.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП отрече Стефан Димитров да е бил неин кандидат за депутат

БСП отрече Стефан Димитров да е бил неин кандидат...

Лех Валенса отново е приет в болница

Бившият полски президент Лех Валенса е хоспитализиран за втори...

Управляващите печелят изборите в Хърватия

Очертават се преговори за съставяне на коалиция

Затвориха летище и болница в Индонезия заради вулкана Руанг

Отцепена е зона от 6 километра около вулкана

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

БНБ отново предупреждава за телефонни измами от името на банката

За продължаващи телефонни измами от името на БНБ съобщава...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img