Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Симеон Дянков: В Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса

Снимка: БГНЕС

По-строгите мерки са правилно решение на правителството. Това заяви бившият финансов министър Симеон Дянков в сутрешния блок на БиТиВи.

Той очаква усложняване на икономическата обстановка догодина. Следващата година няма да е кой знае колко по-лесна от настоящата година и отсега трябва да се мисли за бизнеса, за повече пари и за социални мерки. Това, което липсва в България са мерки за бизнеса, посочи Дянков.

Според него в Бюджет 2021 липсват мерки за бизнеса, но има социални мерки. Трябва да се опитаме да запазим всяко работно място, а в другите сектори, които е трудно да се запазят работните места, трябва да се дадат повече пари, настоя бившият финансов министър.

По думите му няма достатъчно мерки за бизнеса и това, което ще стане е, че все повече средства трябва да се дадат в пера, които не са определени в бюджета. Пари има и нови заеми не са необходими, а това, което ще бъде необходимо е да се промени бюджетът и да се влезе с от 3 до 5 млрд. лв. допълнителни средства за бизнеса, категоричен бе Дянков.

Бившият финансов министър посъветва да се увеличат процентите за помощ като например 90/10, 85/15 или 100% от разходите за заплатите на хората. Имаме ги тези пари за 100% разходи за заплатите за определени месеци и ако не ги изхарчим в началото на годината, след това ще трябва да плащаме много повече пари с много години напред, за да влезем в някакъв икономически растеж, предупреди Дянков.

Той посочи, че е по-добре да се затворим за определен период от време, а от 2-3 седмици карантина веднага се получава спад в заболеваемостта от COVID-19. Въпросът е какво става след това със студено време и по време на празниците дали ще има трета вълна на коронавируса, каза бившият финансов министър.

По думите му за трета и четвърта вълна на коронавируса не са предвидени буфери в бюджета. Дянков иска да има достатъчно средства за бизнеса, дори и да не дойде нова вълна на вируса. Правителството защо продължава да харчи средства в сферата на отбрана при положение, че не са необходими. Тези пари веднага трябва да влязат в здравеопазването, образованието и бизнеса. Не е сериозно да си мислим, че няма да има тежести в началото на следващата година, изтъкна Симеон Дянков.

Бюджет 2021 е направен така все едно кризата не продължава, разкритикува бившият финансов министър и настоя за буфери в бюджета.

Той очаква, че евентуално ново правителство ще прекроява бюджета и това, което ще стане занапред е, че няма проекти за бизнеса. Много по-бързо трябва да се подготвят проекти в бизнес сферата, настоя Симеон Дянков.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

20-годишна е заплашила с убийство майка си в София

Дъщерята е стиснала майка си за врата

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

Париж няма да разхлабва мерките за сигурност

Лоран Нунес, префект на парижката полиция, отговарящ за сигурността...

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София

Диана Тонова е новият лидер на БСП-София. Тя е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img