Симеон Дянков: Единствената възможна коалиция ще е ГЕРБ, ДБ и ДПС

Views 38151
0 0

Има един завой надясно – ГЕРБ, ДБ и ДПС печелят повече, отколкото на предишни избори„. Това обясни пред БНР бившият министър на финансите в първия кабинет на ГЕРБ – Симеон Дянков.

Партиите, които се обявиха срещу войната в Украйна – ГЕРБ, ДБ, ДПС – спечелиха повече гласове, обясни той. „Продължаваме промяната“ по-скоро зае някакво средно положение, за да запази коалиционното управление„.

Единствената възможна коалиция ще е ГЕРБ, ДБ и ДПС, заяви Симеон Дянков. „Трите са против войната и настояват за по- стабилна икономическата и финансова политика„.

Според него това означава, че хората започват пак да се интересуват повече от финанси и икономика.

Те искат стабилност и сигурност, по-ниска инфлация и стабилни цени на тока. Това обикновено идва от десни правителства. Виждаме го в цяла Европа. След всички по-сериозни кризи в Европа идва дясно управление. Хората вярват, че те са по-способни да се справят с финансовите и икономическите проблеми„, смята бившият министър на финансите Симеон Дянков.

По думите на Дянков партия „Продължаваме промяната“ се оказала по-лява партия по отношение на икономическата политика.

Тази част от политиката на правителството им беше в ръцете на БСП, но толкова ляво финансовото министерство не сме имали от много години. Беше лошо време за такава политика. Те не се справиха с инфлацията, дори я увеличиха. Затова казвам, че е време за дясно правителство, с десни политики и цели„, обясни Дянков.

Финансовата обстановка в България вече е по-сложна, обясни бившият финансов министър.

До пролетта България ще е в икономическа рецесия. Дясното пространство има икономисти, като Георги Ганев и Мартин Димитров, които могат да помогнат„, каза Дянков.

Симеон Дянков не изключва участието на ДБ в коалиционно правителство с ГЕРБ. В тежките времена са необходими трудни решения, каза Дянков. „Те казваха, че никога няма да се коалират и с БСП, а участваха в такова управление„, обясни бившият финансов министър на ГЕРБ и настоящ шеф на украинската „Алфа Банк“.

Не знаем какви биха могли да бъдат политиките във финансовата сфера на Стефан Янев, каза Дянков.

Лява коалиция според мен е невъзможна, обяви той. „Лявото показа, че не може да управлява във време на криза„.

Той обясни високият резултат на вота за ГЕРБ с няколко причини.

В тежки времена, когато си в опозиция, печелиш гласове на разочаровани. От ГЕРБ са показвали и някаква философия по основните финансови теми, която се е харесвала на избирателите в тежки времена. 2009-2011 година сравнително добре се справихме с кризата. Икономическата тема вече е основна. Преди година темите бяха други„, каза Дянков.

По думите му мнозинството от българите искат да има правителство, защото се задават трудни месеци, категоричен е финансистът.

Редовните правителства могат да вземат решения, които служебни не могат. Служебното правителство върши по-добра работа от предишното- коалиционно. Ако остане на власт още няколко месеца няма да е пагубно, но е по-добре да се избере редовно„, каза Дянков.

Бюджетът за 2023 година ще бъде с огромен дефицит, прогнозира Дянков.

Това се предопределя от социалните политики, взети от коалиционното правителство. Ние ще влезем в рецесия от март-април. Голям дефицит и големи дългове – тежко ще не на следващия финансов министър и на това правителство„, обясни финансистът.

Темата за инфлацията, която коалиционното правителство пренебрегна, трябва да бъде водеща през следващите 6 до 9 месеца, категоричен е бившият министър на финансите.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

САЩ следи Русия да не използва ядрено оръжие в Украйна

Позиция на Белия дом