Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шестте камиона със 137 тона отпадъци са опит да се тества системата

Емил Димитров, снимка: БГНЕС

Шестте камиона със 137 тона отпадъци, задържани снощи на ГКПП „Капитан Андреево“ са опит да се тества системата дали ще мине боклукът на родна територия. Това каза екоминистър Емил Димитров в ефира на БНТ.

Той допълни, че в момента се проверява колко пъти са преминавали, в каква посока и с какъв товар. Димитров уточни, че днес ще започнат проверки за доста по-дълъг период назад.

Екоминистърът заяви, че отпадъците са били предназначени за родна фирма, но отказа да назове името й. Димитров коментира, че сега ще започне ваденето на фалшиви фактури, които ще бъдат писани някъде.

Предполагам, че шофьорите не са знаели какво правят и прекарват, както и това, че това всъщност е престъпление, коментира още той.

По думите му сега предстои да стане ясно какви ще бъдат санкциите и обезпечителните действия от страна на прокуратурата към фирмата получател на отпадъците.

Емил Димитров обяви още, че вчера е закрита една от площадките в Лом, която е за съхранение и преработка на отпадъци, защото се оказало, че там не е имало никакви машини и съоръжения.

Няколко са фирмите, които са получили разрешение за третиране на опасни отпадъци. Във всичките сме изпратили проверка. Някои от тях предстои да представят документи. Навсякъде ще минем, заяви още той.

„Понеже разрешиха някои проблеми през последните 10-20 години и обществото мисли, че аз трябва да реша всички проблеми на момента. И другите трябва да ми казват какво да правя и аз да тичам като една екологична бухалка и да спирам този и онзи ВЕЦ.“

Сега изведнъж цялата отговорност пада на мен. Тези преди мен няма ли нещо да кажат? Докато не се произнесе прокуратурата, аз няма да бъда екологична бухалка, заяви Димитров.. Имам си премиер, който да ме диктува. Не може през медиите някой да командва. Откакто съм станал министър, всеки ден съжалявам, че съм станал и всеки ден казвам: „Ама защо не го зарежа това всичко коментира Емил Димитров.

На ТЕЦ – Перник се наложи да спрем шламохранилището, което преди 10 години е трябвало да се случи, и до есента заводът трябва да построи ново. Когато половината град казва, че искат да се спре шламохранилището, а другата половина – че искат топла вода е трудно, заяви още той.

Перник има възможност 15-16 млн. да ползва вода в момента. Благодарение на водопровода от София ще има вода и за последващата зима. Перник има достатъчно вода, както преди кризата. Разреших да няма режим. От там нататък проблемът е ВиК-Перник е категоричен екоминистъра.

„В един град аз се бия с кмета и гражданите, за да пусна на земеделците вода, а в другия е обратното- защитавам кмета и гражданите, че трябва да пазим водата“.

Димитров коментира, че има 3-4 язовира, които нямат вода от години. Това са яз. „Тича“, който има за 2 години, яз. „Ястребино“ също. Пестим и предприемаме действия за допълнително водоснабдяване, коментира още екоминистъра.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Главчев назначи нов зам.-министър на иновациите и растежа

Със заповед на служебния премиер Димитър Главчев от сряда...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ГЕРБ хвърлят щетата „Боташ“ в пленарна зала и на Денков (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=_MwTfUX6MSw Парламентарната група на ГЕРБ-СДС входира доклада с "Боташ" в...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Дейвид Георгиев – човекът карикатурист (СНИМКИ/ИНТЕРВЮ)

Казват, че карикатурата е поезията в рисуването. Едно много...

Антон Хекимян: В Столичната община е пълен хаос

Антон Хекимян е общински съветник на ГЕРБ в Столичния...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img