Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шест работни групи в МС работели по проблемите на бежанците

Снимка; БГНЕС

Много от нещата, които се правят у нас, се правят за първи път. Това заяви пред комисията по туризъм в Народното събрание полк. Валери Рачев, ръководител на Националния кризисен щаб към Министерския съвет (МС).

Шест работни групи в МС решават проблемите на бежанците от Украйна. Основно украинците, идващи у нас, били по Черноморието. В бъдеще щяло да се уточнява как да се гарантира здравеопазването им.

Не мога да кажа каква е перспективата като цяло, сподели полк. Рачев.

Малко над 90 000 души са влезли у нас от началото на войната. 42 000 са останали тук.

Някои от нещата се опитваме да налучкваме, призна той и поясни, че други неща се подемат от самите хора. Общата картина е достатъчно сложна и динамична, подчерта Рачев като, по думите му, агресорът диктува нещата. Нямало как обаче държавата да гадае какви ще са действията на Владимир Путин. Обстановката се изменя, каза още той.

Някои съседни държави на Украйна вече не могат да се справят с прииждащите бежанци. От тази нощ се работи за успокояване на ситуацията в Молдова. Нямаме идея за изхода на войната и нямаме идея за хората, които ще напуснат, каза полк. Рачев. Няма ръст на напускащите Украйна през последната седмица, дори има задържане на броя на напускащи и лек спад.

Всички държави решавали какво да правят с бежанците на момента, а ние нямаме и опит, от който да черпим, посочи полк. Рачев.

България се е насочила към публично частно партньорство, по думите му.

Той даде пример със Словакия, където правителството дава 200 евро месечно за хотелите, приютяващи бежанци, а ние даваме около 600 евро.

Припомняме, че преди три дни премиерът Кирил Петков обяви, че системата за регистрация на бежанците от Украйна у нас е готова, а няколко дни преди това все пак бе назначен щаб, който да координира институциите. И до този момент, 17 март, българската държава издава само документ за международна закрила, но не и за временна закрила, което би позволило на украинците, потърсили спасение у нас, да започнат работа.

За всички бягащи от Украйна в хотелите за периода от 24 февруари до 31 март ще бъде заплатено на хотелиерите, оказали гостоприемство. Това пък обясни заместник-министърът на туризма Ирена Георгиева. В момента правим временен регистър на общинската, държавната и ведомствената база, в която е възможно да се осъществява настаняването, изтъкна тя. Срокът на мярката от 40 лева е предвиден за 3 месеца. 95 места за настаняване са изявили желание за участие в нея. Министерство на туризма отговаря основно за организацията по настаняването на украинските граждани и ще администрира изплащането на сумите за това, което е представено като разчет за реално извършени разходи, каза Георгиева като поясни, че под реално извършени разходи се разбира колко украински граждани са приети.

Мярката има три етапа. Първият период, който ще бъде разплатен, е от 24 февруари до 31 март. Вторият отчетен период е от 1 април до 30 април, като подаването на заявления ще е от 1 до 5 май, а следващият е от 1 май до 31 май, като ще се кандидатства е от 1 до 5 юни. Желание за участие в мярката хотелите ще могат да подават през сайта на министерството. Задължително е информацията за настанените лица да бъде регистрирана в единната система за туристическа информация чрез съответните резервационни системи на съответните места за настаняване, поясни Ирена Георгиева.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Българската икономика губи над 1 млрд. лв. от неприемането ни в Шенген по суша

Пропуснатите ползи за България от неприемането ни в Шенген...

Пловдивски криминалисти разкриха 2 наркооранжерии

При спецакция пловдивски криминалисти разкриха две домашни оранжерии за...

Нидерландия ще ни съдейства пред Австрия за пълен Шенген

Неприемливо е да не сте членове на Шенген и...

Папа Франциск призова за край на насилието в Близкия изток (ВИДЕО)

Папа Франциск призова в неделя Иран и Израел да...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Петя Банкова се сдоби с второ обвинение – за принуда

На Петя Банкова й е повдигнато обвинение за участие в организирана престъпна група заедно с баща и син Марин и Стефан Димитрови

Лидерите на ЕС ще обсъдят Украйна, Близкия изток и Турция

Държавните и правителствените ръководители от ЕС на срещата на...

Инвитро клиниките на вниманието на Медицински надзор

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" започва спешна проверка по случай...

Адв. Людмил Рангелов: Няма доказателства за линия Банкова – Димитров

Не вярвам, че Живко Коцев е бил обект на заплахи, заяви Рангелов

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img