Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шест МиГ-29 ремонтираме в Полша, пазим небето си до средата на 2023 г.

Това, което се констатира като тежък проблем в българската армия, е състоянието на изтребителната авиация. Изтребителната авиация е в изключително тежко състояние, като можем да носим въздушно дежурство по еър полисинг до средата на 2023 г.

Това заяви служебният военен министър Димитър Стоянов при представянето на екипа на ведомството. Негови зам.-министри ще бъдат Теодора Генчовска и Катерина Граматикова.

България продължава да разчита все още само на съветските изтребители МиГ-29, които заради липсата на възможности за поддръжката им може да се наложи да бъдат приземени. МиГ-29 позволява дежурство до средата на 2023 година. 6 броя двигатели ще бъдат ремонтирани в Полша.

Припомняме, че съвременната ни военна, политическа, а и съдебна история това вече не се случва за първи път, но и има вече и едно подобно дело и обвинение – през ноември 2016 г. военният министър Николай Ненчев бе обвинен за неизпълнението на договора с РСК „МиГ“ за доставка и ремонт на изтребителите ни МиГ-29. Обвинението бе за застрашаване на националната сигурност, тъй като вместо от руската фирма-производител, Ненчев е поискал от полска компания да ремонтира изтребителите ни. Преди по-малко от годината делото приключи окончателно с оправдателна присъда на последна инстанция, като по делото като свидетел се явява и президентът Румен Радев в качеството си на командир на Военновъздушните сили на Република България.

В следващите 3-4 години има реална опасност да не можем да си носим въздушното бойно дежурство сами, предупреди Стоянов. Затова се търсят всякакви възможни варианти, полагат се усилия и са изпратени писма за информация дали могат да ни бъдат предоставяни самолети на лизинг, обясни Стоянов.

Припомняме, че и бившият военен министър Драгомир Заков настояваше за бързи мерки за попълване на луфта, който се получава от забавянето, за охрана на въздушното ни пространство, като президентът Румен Радев дори изтъкна възможността за търсене на изтребители под наем. Конкретика обаче не бе дадена и тогава.

Първите самолети Ф-16 по първия транш се очаква да пристигнат през 2025 г. Стоянов се надява неговият екип да подготви цялата документация и да я внесе в следващия парламент, с което да бъде открита сметка във федералната банка на САЩ. Народното събрание трябва да ратифицира договора.

Димитър Стоянов посочи, че просперираща държава без силна и модерна армия няма. Затова и основният приоритет на служебния военен министър ще бъде модернизацията на армията, като се подготвя инвестиционна план програма, стартирала още при предишния военен министър Драгомир Заков.

Сухопътният и военноморският проект се движат със задоволителни темпове. Най-спешният проект, по който трябва да се вземе отношение, е сухопътният проект за бронирана бойна машина. Няма как да се редуцират способностите на сухопътните войски.

Третият проект за придобиване на бойни самолети изостава много, изтъкна Стоянов. По проекта за придобиване на нов тип боен самолет има оферта за втория транш самолети Ф-16. Подготвен е проект за инвестиционен разход, който трябва да бъде внесен в МС, а след това в парламента. Припомняме, че на последното заседание на Министерски съвет под ръководството на Кирил Петков от БСП напуснаха и отказаха да участват в дискусията по офертата, изтъквайки като аргумент, че в криза и когато трябват пари за подпомагане на населението, не могат да се дават пари за изтребители.

Работата по офертата за втория транш Ф-16 също е важна, а екипът на МО ще работи в пълни усилия за придобиване на нов тип бойни самолети, увери министърът.

Компенсации по договора за изтребителите не се предвиждат. Стоянов познава добре договора по първия и втория транш за изтребителите, като гаранциите заложени за Ф-16 са в размер на 6 месеца.

Няма модерна армия без достатъчно финансово състояние, каза Стоянов и настоя, че до 2023 г. трябва да се достигне 2% от БВП за модернизация на армията.

Стоянов ще подготви и законодателни промени в Закона за отбраната.

Няма да се извършват промени в Министерство на отбраната, освен ако няма някакви злоупотреби, увери служебният военен министър. Той настоя политиците да не отправят критики към армията.

Началникът на отбрана адмирал Емил Ефтимов добави, че е предложил набор от приоритетни проекти, които да се развиват и били одобрени. В ход е обществена поръчка за безпилотни летателни средства за сухопътните войски. Наред с големите проекти в МО се работи и по редица проекти, които допълват необходимият набор от способности. Крайната реализация на проектите е на база политическо решение, обясни адмирал Ефтимов. Той е оптимист затова, че скоро ще има резултат за модернизацията на въоръжените сили.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Умишлен палеж е отнел живота на българо-турското семейство в Германия

Пожарът, който отне живота на турско-българско семейство в Солинген,...

Кремъл предупреди шефът на Telegram да бъде по-внимателен след нападението край Москва

Кремъл предупреди собственика на Telegram Павел Дуров да бъде...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Явор Куюмджиев: Много богата държава сме, след като пропиляхме в енергетиката милиарди

Явор Куюмджиев, бивш заместник-министър на икономиката и енергетиката и...

Парламентът на Виетнам одобри оставката на президента

Парламентът на Виетнам на Виетнам одобри в четвъртък оставката...

ПП-ДБ биха преговаряли с ГЕРБ и след изборите

Бихме преговаряли с ГЕРБ-СДС след изборите, но както видяхме,...

Румяна Бъчварова: Тезата, че българите не искат избори е неоснователна

Много настойчиво се налага тезата, че българите не искат...

„Ислямска държава“ публикува снимка на четиримата атентатори от Москва

"Ислямска държава" публикува снимка на четиримата нападатели, които стоят...

Хусите съобщиха за удари на САЩ и Великобритания в Йемен

Йеменските бунтовници хуси съобщиха в петък за поредица от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img