Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шенген и борбата с бедността сближават 4 партии за общ кабинет (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ не дойдоха на срещата на „Продължахме промяната“ с останалите формации за съставяне на кабинет. Кирил Петков благодари на БСП и ДБ, че са изпратили своите приоритети, които да залегнат в бъдещо управление.

Приоритет за ПП е влизането на страната ни в Еврозоната и Шенген като тук се включва намаляване на неравенствата. ПП обещава индексация на пенсиите на възрастните хора, подобряване на условията за бизнес у нас, приемането на законите по ПВУ, приемане на закона за личния фалит. Третият пакет е пакет „Справедливост“, изтъкна той.

От ПП са склонни да приемат хартиена бюлетина, но да има машинен протокол, стана ясно от думите на бившия премиер. Никой не трябва да бъде над закона, никоя власт не трябва да бъде безконтролна, категоричен бе Кирил Петков.

Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП Асен Василев каза, че форматът на днешния разговор не е достатъчен. Шенген и Еврозоната са двете големи теми от приоритетите за страната ни. Обединение около нетрудни теми иска той като тук визира съкращаване на срока за приемане на антикорупционния закон. Това е и изискване по ПВУ. Днес беше изпусната възможност да се отвори ИК на второ четене, отчете още Асен Василев. ПП искат изборен процес, който да не допуска манипулации от недобросъвестни хора. Цел е да се сложи край на феодалния вот и на вота под натиск.

Атанас Зафиров от БСП заяви, че за Изборния кодекс промяна в позицията на БСП няма. БСП ще участва активно във всякакви разговори, поясни обаче депутатът.

Левицата не вижда тежки разделителни линии. Червените не отстъпват от приоритетите си в редовния кабинет. Тези приоритети трябвало да бъдат консенсусни. На заден план обаче останали безплатните учебници. Ще трябва да го направим, заяви Георги Гьоков по тази тема и настоя и за безплатни лекарства за деца до 14 години. БСП иска отваряне на дебата за необлагаемия минимум. Гьоков декларира предварителна подкрепа на левицата, но окончателната щяла да дадат колективните органи на партията.

Снимка: БГНЕС

Акад. Денков възприе идеите на левицата като основа за намаляване на неравенствата. Всички политики обаче трябва да се вместят в 3% дефицит.

Христо Иванов от ДБ похвали ПП за усилията. Трябва управление, но не какво да е, а такова, че да движи страната напред, изтъкна той като обясни, че според него това може да се случи с втория мандат. Съпредседателят на ДБ е разочарован, че някои партии не са се отзовали. ДБ са се фокусирали върху мерки, които трябва да се случат в рамките на 12 месеца. ДБ настояват за фискална дисциплина и влизане в Еврозоната. В същото време трябва да се вземат мерки срещу неравенствата и бедността. ДБ не искат да се изпускат от поглед и конституционните промени. ДБ си поставя цели в сигурността и отбраната, както и преодоляване на проблема с един доставчик на енергия. За формацията подпомагането трябва да е таргетирано, а не да се дават безплатни учебници на деца, чиито родители могат да си купят „Майбах“. ДБ искат промяна на начина на управление на службите за сигурност, за да бъдат полезни на българската държава.

Снимка: БГНЕС

Георги Самандов декларира, че от „Български възход“ са доволни, че на срещата всички са съгласни, че е нужно редовно правителство, което да решава проблемите на хората особено с бедността и неравенствата. Шенген и Еврозоната също е приоритет за БВ, които са за консервативен бюджет.

От формацията настояват за финансова децентрализация на общините и мерки за увеличаване на събираемостта. Основен приоритет, според Самандов, е ядрената енергетика. БВ искат ограничаване на служебните кабинети за кадруване. Той настоя за целева държавна политика за демографската криза. Обнадежден съм от това, което чувам, сподели Николай Денков. В почивните дни ПП ще продължат работа по програмата за управление.

Снимка: БГНЕС

В края на разговорите Кирил Петков заяви, че срещата е била позитивна. Той обаче недоумява защо при толкова ясни приоритети останалите не са дошли. Петков отново припомни, че неговото правителство е свалено от Ахмед Доган, Бойко Борисов и Елеонора Митрофанова. Промяната може би ще бъде малко по-бавна, малко по-трудна, но ще стигнем до нея, уверен е Кирил Петков.

Снимка: БГНЕС
spot_img

Реклама

spot_img
Софи Димитрова
Софи Димитроваhttp://news24sofia.eu
Софи Димитрова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2019 година.

Още от рубриката

Румен Радев: Решението за либерализацията най-сетне се случи със сериозно закъснение

Същите хора, които отхвърлиха ветото върху промените в Закона...

Николай Денков: Аферата с „Митниците“ е скалъпена

Няма съмнение, че историята с митници е скалъпена. Асен...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Полша залови двама за нападението срещу Леонид Волков в Литва

Съюзникът на Навални беше атакуван с чук пред дома си

Иран предупреди Съвета за сигурност за последствия при военен отговор на Израел

Израел "трябва да бъде принуден да спре всеки по-нататъшен...

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Ирак екзекутира 11 бойци на „Ислямска държава“

Те са били осъдени на смърт по обвинения в тероризъм

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

България и Косово обсъдиха възможността за надграждане на сътрудничеството

Служебният премиер Димитър Главчев и косовският премиер Албин Курти...

Двегодишно зад волана се вряза в маси на заведение в Монтанско

Двегодишно дете подкара автомобила на баща си и се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img