Шефовете на НАТО и ЕК кацнаха на най-голямата газова платформа в Северно море (СНИМКИ)

Екип на News24sofia.eu
Views 2633
0 0
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейската комисия посетиха най-голямата газова платформа в Северно море, за да обсъдят сигурността на доставките и на инфраструктурата, съобщава „Ройтерс“.

Посещението им подчертава значението на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Платформата Troll A извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спада в руските доставки, миналата година скандинавската страна стана най-големият доставчик на газ за ЕС.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за защитата на инфраструктурата и доставките на газ за Европа с премиера Йонас Гар Стьоре и главния изпълнителен директор на компанията Equinor Андерс Опедал.

Сигурността на норвежките нефтени инсталации беше засилена след взривовете на газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море на 26 септември, като съюзниците от НАТО оказаха военна помощ за целта.

Енергийната инфраструктура на Норвегия е от ключово значение, но е уязвима поради размера си, който обхваща хиляди километри тръбопроводи, както и интернет и захранващи кабели, заяви Столтенберг, облечен с ярко жълт работен костюм и бяла каска.

Разбира се, не сме в състояние да защитаваме всеки метър от тази инфраструктура по всяко време, но засилихме обмена на разузнавателна информация и държим под по-внимателно наблюдение инфраструктурата. Увеличихме присъствието си с повече военни способности„, посочи той.

По време на изказването му кораб на германския флот, кораб на норвежката брегова охрана, норвежки военен хеликоптер и самолет на НАТО патрулираха близо до платформата, разположена на около 65 км от брега.

През януари НАТО и ЕС създадоха работна група за укрепване на защитата на критичната инфраструктура заради взривяването на „Северен поток“, чието първо заседание по думи на Фон дер Лайен се е състояло вчера.

Норвежката полицейска служба за сигурност заяви през февруари, че Русия ще се стреми да събере повече разузнавателна информация за петролната и газовата инфраструктура на Норвегия като част от усилията за оказване на натиск върху европейските енергийни доставки.

Само платформата Troll е покривала 11,3% от потреблението на газ в ЕС през миналата година, по данни оператора Equinor. Находището осигурява 1/3 от ежедневния норвежки износ на газ за Европа.

Газът от Troll се насочва по тръбопроводи към преработвателен завод на западното крайбрежие на Норвегия, след което се насочва отново към ЕС и Великобритания.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Над 8 тона негодни храни са насочени за унищожаване от БАБХ за месец

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) е извършила през февруари 11 658 проверки на обекти за производство, търговия с храни и заведения за обществено хранене в страната. Те са осъществени в рамките планов контрол, по жалби и сигнали на граждани и във връзка с туристическия сезон. Съставени са 103 […]