Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефовете на НАТО и ЕК кацнаха на най-голямата газова платформа в Северно море (СНИМКИ)

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Генералният секретар на НАТО и председателят на Европейската комисия посетиха най-голямата газова платформа в Северно море, за да обсъдят сигурността на доставките и на инфраструктурата, съобщава „Ройтерс“.

Посещението им подчертава значението на Норвегия за доставките на газ след нахлуването на Русия в Украйна.

Платформата Troll A извлича газ от най-голямото газово находище в Норвегия. След спада в руските доставки, миналата година скандинавската страна стана най-големият доставчик на газ за ЕС.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разговаряха за защитата на инфраструктурата и доставките на газ за Европа с премиера Йонас Гар Стьоре и главния изпълнителен директор на компанията Equinor Андерс Опедал.

Сигурността на норвежките нефтени инсталации беше засилена след взривовете на газопроводите „Северен поток“ в Балтийско море на 26 септември, като съюзниците от НАТО оказаха военна помощ за целта.

Енергийната инфраструктура на Норвегия е от ключово значение, но е уязвима поради размера си, който обхваща хиляди километри тръбопроводи, както и интернет и захранващи кабели, заяви Столтенберг, облечен с ярко жълт работен костюм и бяла каска.

Разбира се, не сме в състояние да защитаваме всеки метър от тази инфраструктура по всяко време, но засилихме обмена на разузнавателна информация и държим под по-внимателно наблюдение инфраструктурата. Увеличихме присъствието си с повече военни способности„, посочи той.

По време на изказването му кораб на германския флот, кораб на норвежката брегова охрана, норвежки военен хеликоптер и самолет на НАТО патрулираха близо до платформата, разположена на около 65 км от брега.

През януари НАТО и ЕС създадоха работна група за укрепване на защитата на критичната инфраструктура заради взривяването на „Северен поток“, чието първо заседание по думи на Фон дер Лайен се е състояло вчера.

Норвежката полицейска служба за сигурност заяви през февруари, че Русия ще се стреми да събере повече разузнавателна информация за петролната и газовата инфраструктура на Норвегия като част от усилията за оказване на натиск върху европейските енергийни доставки.

Само платформата Troll е покривала 11,3% от потреблението на газ в ЕС през миналата година, по данни оператора Equinor. Находището осигурява 1/3 от ежедневния норвежки износ на газ за Европа.

Газът от Troll се насочва по тръбопроводи към преработвателен завод на западното крайбрежие на Норвегия, след което се насочва отново към ЕС и Великобритания.

Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / EPA
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Калин Стоянов: Тенев е бил редовен гост на Рашков, там са…

Ако го бях направил мой съветник или зам.-министър в МВР, сега щеше ли да внушава неистини по мой адрес, посочи министърът

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

И Даниел Лорер вижда игра между ГЕРБ и президента

Президентът Румен Радев и ГЕРБ не могат да се...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

Вдигат заплатите на кметовете на райони и села в община Варна

Актуализация на основните месечни заплати на кметовете на райони...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

ПЪРВО В News24sofia.eu! Има задържан за стрелбата в софийския квартал „Люлин“ 4

Според неофициална информация на News24sofia.eu е стреляно с въздушен пистолет

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

Реката в руския Курган достига критични нива

Нивото на водата в река Тобол близо до руския...

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Иран плени товарен кораб в Ормузкия проток

Иранската революционна гвардия залови товарен кораб, свързан с Израел,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img