Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефът на НАТО се зарече: няма да забравим и изоставим афганистанците

Снимка: архив EPA/News24sofia.eu

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг настоя, че летището в Кабул трябва да остане отворено и се зарече да не бъдат забравени афганистанците, изоставени след напускането на американските и съюзническите сили.

От съществено значение е да запазим летището отворено както за да дадем възможност за хуманитарна помощ за афганистанския народ, така и за да сме сигурни, че можем да продължим да извеждаме хора – онези, които са искали, но не бяха в състояние да участват във военната евакуация„, отбеляз той в интервю за „Франс прес“.

Няма да ги забравим„, увери Столтенберг.

Последният американски военен полет излетя от летището в Кабул късно вчера след мащабна операция за извозване по въздух, за да бъдат спасени повече от 123 000 военнослужещи на западните съюзници и афганистанци, които работеха заедно с тях по време на конфликта.

Но докато талибаните празнуваха победата си, НАТО остана да анализира какво се обърка в най-важната му военна мисия след Студената война.

А Столтенберг се закле, че съюзниците ще поддържат дипломатически натиск върху талибаните да позволят на оставащите афганистанци и техните семейства, които са работили в помощ на усилията на Запада и сега се чувстват в риск, да напуснат страната.

Той похвали Турция, членка на НАТО, за това, че предложи да вземе участие в управлението на летището, докато талибаните се опитват да го отворят, и благодари на около 800 цивилни служители на НАТО за помощта им при управлението на въздушната операция по изтеглянето на войниците и цивилните.

Ще продължим да работим със съюзниците от НАТО, с други страни, за да помогнем на хората да напуснат. Талибаните ясно заявиха, че на хората ще бъде позволено да напускат, ние ще съдим талибаните не по това, което казват, а по това, което вършат„, отбеляза той.

И ние ще използваме нашия политически, дипломатически, икономически лост, за да гарантираме, че хората могат да напуснат. Това е важно, защото съюзниците от НАТО бяха там толкова много години„, коментира още Столтенберг.

Гледайки напред Столтенберг изтъкна, че 30-членният западен алианс ще трябва да разгледа внимателно какво се е объркало в мисията им за изграждане на афганистанско правителство и военни, способни да удържат настъплението на талибаните.

Това са сред трудните въпроси, които трябва да си зададем, когато сега ще имаме процес, в който ще оценяваме, анализираме и ще научим уроците си в НАТО„, подчерта той.

Тъй като трябва да разберем по-добре както грешката, така и да анализираме постиженията, които постигнахме в Афганистан, не на последно място, когато става въпрос за борба с тероризма„, посочи шефът на НАТО.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия обвини Естония в тоталитаризъм

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова заяви,...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Главчев няма друг кандидат за външен министър и не прави кастинги

Нямам намерение да предлагам нов кандидат за служебен министър на...

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски осъди атаката на Иран срещу Израел (ВИДЕО)

Президентът на Украйна Володимир Зеленски осъди в неделя атаката...

Първа присъда за убийството на снимачната площадка на Алек Болдуин

Пиротехникът на снимачната площадка на филма Rust получи присъда от...

Ще живеем ли по-добре с 4-дневна работна седмица?

Европейска и българска политика е как да работим по-малко...

Хърватите гласуват за парламент

Предизборна кампания на фона на обвиненията в корупция

Италия призова Иран да „проявява здържаност“ в Близкия изток

Италианският външен министър Антонио Таяни в петък призова Иран да...

БСП вадят на светло договора с Боташ (ВИДЕО)

ГЕРБ се опитват да прикрият корупцията по договора с...

Димитър Главчев предупреди президента да не спъва решенията му (ВИДЕО)

Служебният премиер Димитър Главчев е готов на диалог, но...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img