Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефът на НАП обикаля данъчните в страната

Снимка: архив БГНЕС

Несигурната политическа обстановка се отразява върху работата на приходната администрация. Това коментира във Велико Търново изпълнителният директор на НАП Румен Спецов, цитиран от БНР.

В четвъртък, 23 юни се проведе над 4-часова среща с шефовете в Териториалната дирекция на агенцията, която обслужва областите от Велико Търново до Видин. По думите на директора на НАП Румен Спецов, агенцията има готовност веднага след гласуване от депутатите да започне да администрира държавната помощ от 25 стотинки на литър гориво.

Антикризисните мерки с намаление на данъци и акцизи са съгласувани с НАП и не се очакват проблеми с фиска, заяви Спецов.

Имайте предвид, че всички тези законодателни искания за промени спрямо новата актуализация на бюджета, която все още не е приета, те са изговаряни във времето и всичко е съобразено. Към днешна дата аз нямам притеснения с изпълнението на плана, както и ако тази актуализация бъде приета с тези изменения, с всички дали ще бъдат антикризисни или както ги наричате антиинфлационни мерки, аз нямам притеснения, че това по някакъв начин ще се отрази негативно или ние ще имаме проблем с изпълнението на самия бюджет„, каза изпълнителният директор на приходната администрация Румен Спецов.

По думите му към полугодието не може да се говори за преизпълнение на данъчните приходи. Данъчните очакват негласуваната от депутатите актуализация на бюджета.

99,9% изпълнение до полугодието. Тук си слагам един буфер, все пак искам да видя между първо и второ четене по актуализацията на бюджета дали ще има промени, дали народните представители ще приемат параметрите, които са заложени, или ще бъдат заложени нови параметри„, каза Спецов. По думите му затова не може да каже дали ще има над 100-процентно изпълнение.

Ако депутатите приемат облекчението от 25 стотинки за литър гориво, НАП е готова и веднага може да започне да изпълнява мярката, каза Спецов.

Директорът на НАП Румен Спецов започна обиколка из мегадирекциите на приходната администрация в страната,за да дава указания. Той не разкри какво е наложило даването на указания, но една от целите на срещите му, по неговите думи, е да даде спокойствие на данъчните служители да си вършат работата в ситуацията на политическите сътресения.

Мен лично не ме притесняват, но те оказват влияние върху цялото общество. Все пак трябва да кажеш на тези хора, които работят в тази администрация, които се грижат всичко това нещо да се случи, че нещата ще протичат нормално„, обясни данъчен номер 1.

НАП продължава да работи и тя е институцията, която ще гарантира всички тези промени, които искат да се направят в бюджета, самия бюджет и функционирането на страната – единствената структура ще остане да функционира е НАП, която да гарантира това нещо. Няма как да правим актуализация на бюджет и той да бъде приет и след това тези показатели да се търсят от НАП, ако нашите служители не знаят или не работят добре и спокойно„, каза Спецов и изтъкна, че служителите трябва да гледат професионално на своята работа, загърбвайки всякакви други пристрастия.

Румен Спецов заяви, че няма обратна връзка от закритата вече спецпрокуратура какво се е случило с подадените данни от проверките на данъчните и ДАНС до 2019 година за 38 висши държавни служители за имоти и сметки в чужбина. За това той беше привикан да дава обяснения в края на март в парламентарната антикорупционна комисия. Не пожела да посочи, дали НАП се е самосезирала по медийни публикации и извършва ли данъчни проверки на публични личности от приятелски политически кръгове.

Все още продължават данъчните проверки на петролната рафинерия в Бургас, но се очаква дружеството да има положителен финансов резултат, обясни Румен Спецов.

2014 година е затворена, вече там е излязъл ревизионният акт, там е намалена счетоводната загуба с 500 милиона. 2015 година се проверява. Там имаме една много голяма инвестиция от 1,5 милиарда долара, които са вложени в система за преработка. Всичко това се обследва. 2015 година мисля, че август месец ще приключи и тази ревизия. Що се касае за финансовите резултати на рафинерията към момента, след 2001 година, когато те промениха своя начин на работа, това което показват в частта на ДДС, са само положителни резултати, и в частта на ЗКПО имаме положителни авансови вноски, т.е. очаквам положителен резултат на базата на авансовите вноски, които са внасяли през годината„, каза Спецов.

По думите му „Нефтохим-Бургас“ тази година ще декларира за предходната положителен финансов резултат. Данъчни нарушения могат да се откриват, те водят до промяна на финансовия резултат, обясни данчният.

Румен Спецов посочи, че във всеки момент е готов да си тръгне от директорското място в НАП и е категоричен, че е успял да изчисти името на агенцията като „бухалка“ върху бизнеса.

НАП е структура, която работи с документи, със солиден доказателствен материал и аз ще бъде проводник на тази законност в НАП. Смятам, че в моето управление съм изчистил до голяма степен името на НАП и съм дал възможност на бизнеса да бъде в една комфортна зона без притискане. В крайна сметка дойдохме за два месеца и половина, вече една година и два, три месеца съм на този пост, ще остана дотогава, до когато държавата има нужда от мен„, каза Румен Спецов.

Той обеща, че когато управляващите преценят, че нямат нужда от него, без драми да си подаде молбата и да приключи с държавните дела.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Задържаха край Казичене шофьор, превозвал нелегални мигранти

Шофьор е бил задържан в понеделник след пътен инцидент...

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

Лидерът на Хамас отива в Иран

Лидерът на Хамас Исмаил Хания ще пътува до Техеран...

Северна Македония трябва да върне 2.2 милиона евро от програма Еразъм+

Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) настоява Република...

Въпрос за деменцията на Байдън ядоса говорител на Белия дом

Прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер рязко прекъсна интервю във...

Парламентът потвърди, че Мария Габриел няма да е премиер

Парламентът прие проект на решение, с което вицепремиерът и...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img