Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Шефът на КЕВР: Заради решението на Конституционния съд спираме изцяло работа (ВИДЕО)

След днешното решение на Конституционния съд, постановило, че изборът на председател на КЕВР от 9 февруари е проведен в разрез с Конституцията, енергийният регулатор спира напълно работа. Това заяви на извънреден брифинг няколко часа след решението на магистратите председателят на комисията Станислав Тодоров. Но заяви – ще се оттегли от поста си едва след влизането на решението на КС в сила. По закон в 15-дневен срок решението следва да бъде публикувано в Държавен вестник, като след това влиза в сила 3 дни след това.

КЕВР работи за въвеждането на единна цена на балансиращата енергия, което да доведе до спад на цената на тока за бизнеса, за сертифициране на затворените газопреносни мрежи, както и успешно е завършила над 1000 дела, завени заради актове на комисията, похвали се Тодоров.

Всички тези неща, за съжаление обаче, с днешното решение на Конституционния съд, спират. Ефективно с днешното решение на Конституционния съд КЕВР спира работа. Буквално спира работа.“

В условията на криза най-разрушителното за една държава е да остане бе ръководители на своите институции. България, както и Европа, в момента се намира в най-голямата криза, както за своята енергийна сигурност, така и за своята физическа сигурност. Българската държава е на път да остане без правителство, без действащ парламент, а от днес и без енергиен регулатор„, патетичен бе шефът на КЕВР.

По отношение на работата на КЕВР – председателят на комисията е ръководител на администрацията. В момента, в който няма ръководител на администрацията, той не е валидно избран, той не може да упълномощи някой друг да изпълнява неговите функции, дори и да насрочи заседание. Дори може да има и проблем с изплащането на заплатите за служителите„, обобщи последствията той.

Силно се надявам в решението на КС да има да записано какви са последствията, иначе го оставяме на тълкувания.“

И се обърна към Народното събрание час по-скоро да стартира процедура за избор на нов шеф на регулатора, като призова и парламентарните партии „с по-голям политически опит“ – ГЕРБ, БСП и ДПС да не възпрепятстват, а напротив, да подкрепят по-бързото започване на тази процедура.

Тодоров сподели, че не е вярвал, че ще се стигне до такова решение на Конституционния съд, но призова да се уважава решението му. Успокои още – бил оптимист за газовите доставки през зимния сезон. Нямало и причина за притеснение, че актовете на КЕВР, взети от февруари насам, могат да бъдат отменени, както сигнализираха от ГЕРБ, защото били взети с мнозинство.

Шефът на енергийният регулатор съобщи още – от днес КЕВР са влезли на проверка в Топлофикация-София. Причината – над 330 милиона лева, които общинското дружество дължи на „Булгаргаз“.

Тези 330 милиона лева са еквивалентни на 1/3 от газовото хранилище в Чирен. Ако „Булгаргаз“ разполагаше с тези пари, можеше да ги инвестира за запълването на хранилището, така че всички български потребители и българския бизнес да имат по-голяма сигурност през зимния период, но столичната топлофикация отказа.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Повече от 20% от световния капацитет за рафиниране на петрол е изложен на риск

Повече от една пета от световния капацитет за рафиниране...

Предвижда се спешен ремонт на язовир „Огоста“

Взето е решение за спешен ремонт на язовир "Огоста"...

Част от Одеса е без ток след руските удари с дронове

Властите работят по отстраняването на проблема

БАБХ установи огнище на Инфлуенца А по птиците в с. Цалапица

В птицефермата са отглеждани около 86 000 птици

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img