„Северен поток 2“ няма да тръгне, ако Русия нахлуе в Украйна, твърдят САЩ

News24sofia.eu
Прочитания 7851
0 0
Снимка: архив ЕПА/News24sofia.eu

Държавният департамент на САЩ заяви, че газопроводът „Северен поток 2“ между Русия и Германия няма да заработи, ако Русия нахлуе в Украйна. С това значително втвърди предишната позиция на Запада по отношение на стратегически важните доставки на газ, пише „Гардиън“.

В момент, когато напрежението нараства заради военното струпване на Русия по източната граница на съседката ѝ, говорителят на Държавния департамент Нед Прайс обяви, че администрацията на американския президент Джо Байдън „работи с Германия“, за да гарантира, че тя ще може да издържи на загубата на газопровода.

Искам да бъда пределно ясен: ако Русия нахлуе в Украйна по един или друг начин, „Северен поток 2“ няма да се придвижи напред. Няма да навлизам в конкретика. Ще работим с Германия, за да гарантираме, че той няма да се придвижи напред „, заяви Прайс пред Националното обществено радио в САЩ.

Емили Хабер, посланик на Германия във Вашингтон, изглежда подкрепи втвърдяването на позицията. Тя отбеляза в Twitter, че миналото лято САЩ и Германия съвместно са заявили, че ако Москва използва енергията като оръжие или ако има друго нарушение на суверенитета на Украйна, Русия ще трябва да плати висока цена.

Германският канцлер Олаф Шолц и министърът на външните работи Аналена Баербок също са изразявали подобни позиции. „Нищо няма да бъде изключено като опция, включително „Северен поток 2“, каза Хабер.

Коментарите дойдоха след ден на интензивна дипломатическа активност, в който САЩ заявиха, че са набелязали път за справяне с руските искания в Източна Европа, докато Москва провеждаше разговори по въпросите на сигурността със западните страни и продължаваше военното си укрепване.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Next Post

БСК недоволна от проектобюджетите за 2022 г.

Българската стопанска камара изпрати писмо до министъра на финансите Асен Василев. Поводът бе заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество и темите, които ще бъдат дискутирани на него. Основна тема в писмото е Бюджет 2022. На първо място от Българската стопанска камара отделят внимание на бюджета на НЗОК за 2022

Read More »