Реклама

https://www.gerb.bg/bg

СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

Ръководството на СДВР призовава Столична община да прецени дали дали е целесъобразно в София да се проведат четири протеста и три спортни прояви в един ден – 15 май.

По този повод зам.-директорът на СДВР ст. комисар Борислав Борисов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от МВР.

Три от протестите са били заявени преди 12 май и ще се състоят на площад „Народно събрание“. От 10.00 ч. е предвиден общонароден митинг – протест, организиран от НД „Крумови закони“. От 12.00 часа ще се проведе и митинг под наслов „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. Двете прояви са заявени в Столична община и са съгласувани със СДВР. Те ще са от източната страна на паметника на „Цар Освободител“. Мястото попада извън зоната за сигурност на парламента. Не е предвидено спиране на движението по бул. „Цар Освободител“. В полицията е получена информация и за организиране на масово мероприятие под надслов „Незабавна оставка на кабинета Петков“ от 18.00 часа пред сградата на Министерски съвет на бул. „Дондуков“ №1. Този протест пък не е заявен в общината.

Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община и за протеста на превозвачите с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса. Протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища и централната част на столицата.

Времето, местата на провеждане на проявите и подходите към тях се засичат. Това ще предизвика струпване на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи, което според полицията създава реална опасност.

От СДВР заявяват, че при подобни мероприятия често се блокират подходите към София и редица възлови кръстовища и булеварди. Същевременно участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия – предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки.

Столичната полиция припомня също, че жълтите павета в София са обявени за културно наследство, паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно.

От СДВР допълват, че има предпоставки за нарушаване на режима за опазване на недвижимите културни ценности, като навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност и от нарушаване на текстове от Закона за културно наследство. Полицията посочва още, че през 2019 г. заради каскади с автомобили на бул. „Цар Освободител“ – като сцена на чуждестранна продукция, Столична община е съставила акт на организатора и той е санкциониран съгласно Наредбата за нарушение на обществения ред на територията на общината.

По данни на специалисти от БАН находището в Будапеща, от което е материалът за производство на софийските павета, било изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работил.

Освен това, за обезпечаване на предварително оповестените събития бил ангажиран изключително голям ресурс на органите на реда от София и страната. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още ръководството на СДВР, според което са налице предпоставки за прилагане на законовата възможност кметът да забрани провеждането на мероприятия, когато застрашават обществения ред. Столичната полиция апелира тези аргументи да бъдат взети предвид и при обсъждането на планираните протести на КНСБ на 16-ти и на Камарата на автомобилните превозвачи в България на 18 май.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

БНБ няма да участва в сянката на политическия процес

Не е добра идеята да се въвлича Българската народна...

Естония бърза да удвои разходите за отбрана заради Русия

Естония трябва да удвои разходите за отбрана през следващите...

Патриарх Кирил: Западът е изпаднал в сатанизъм, Русия води „свещена война“

Участниците в Руския народен сабор и руският патриарх Кирил...

Адмирал Ефтимов иска повече средства за отбрана

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов настоя повече средства...

Разрушеният мост в Балтимор ще доведе до милиарди застрахователни искове

Разрушеният мост "Франсис Скот Кий" в Балтимор, е препречил...

Гръцкото правителство се изправя пред вот на недоверие

Правителството на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис се изправя пред...

Павел Манченко застава начело на Агенция „Митници София“

Павел Манченко бе назначен за директор на Териториална дирекция...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Молдовският парламент прие декларация за члeнство в ЕС

Парламентът на Молдова одобри в четвъртък призив за присъединяване...

Продължават боевете около болница Ал-Шифа, гинат пациенти

Боевете продължават и днес около главната болница в Газа,...

Само в неделя Русия е атакувала 18 пъти Днепропетровска област

Ударите са били насочени в Никополския район

Полша обвини в шпионаж и изтегли свой генерал от Еврокорпуса

Варшава е уведомила предварително съюзниците

Изненадващи атаки – за руската армия в Украйна няма Ден на траур (ОБНОВЕНА)

Генералният щаб на Украйна отчита за изминалото денонощие 75...

Водолази извадиха две тела след трагедията в Балтимор

Властите провеждат спасителна операция

МВФ окончателно одобри 880 млн. долара за Украйна

Изпълнителният съвет на Международния валутен фонд (МВФ) одобри в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img