СДВР иска Фандъкова да помисли иска ли 4 протеста и 3 спортни събития в един ден

News24sofia.eu
Прочитания 31247
0 0

Ръководството на СДВР призовава Столична община да прецени дали дали е целесъобразно в София да се проведат четири протеста и три спортни прояви в един ден – 15 май.

По този повод зам.-директорът на СДВР ст. комисар Борислав Борисов е изпратил писмо до столичния кмет Йорданка Фандъкова, съобщиха от МВР.

Три от протестите са били заявени преди 12 май и ще се състоят на площад „Народно събрание“. От 10.00 ч. е предвиден общонароден митинг – протест, организиран от НД „Крумови закони“. От 12.00 часа ще се проведе и митинг под наслов „Общобългарски поход за мир и неутралитет“. Двете прояви са заявени в Столична община и са съгласувани със СДВР. Те ще са от източната страна на паметника на „Цар Освободител“. Мястото попада извън зоната за сигурност на парламента. Не е предвидено спиране на движението по бул. „Цар Освободител“. В полицията е получена информация и за организиране на масово мероприятие под надслов „Незабавна оставка на кабинета Петков“ от 18.00 часа пред сградата на Министерски съвет на бул. „Дондуков“ №1. Този протест пък не е заявен в общината.

Същевременно на 12 май в СДВР е получено и уведомление от Столична община и за протеста на превозвачите с участието на около 2000 тежкотоварни превозни средства и около 500 автобуса. Протестните шествия ще обхванат основните артерии и възлови кръстовища и централната част на столицата.

Времето, местата на провеждане на проявите и подходите към тях се засичат. Това ще предизвика струпване на множество хора с различни убеждения, интереси и възгледи, което според полицията създава реална опасност.

От СДВР заявяват, че при подобни мероприятия често се блокират подходите към София и редица възлови кръстовища и булеварди. Същевременно участието на голям брой тежкотоварни превозни средства и автобуси би затруднило допълнително свободното придвижване на участниците в спортните мероприятия – предпоставка за възникване на множество сериозни конфликтни точки.

Столичната полиция припомня също, че жълтите павета в София са обявени за културно наследство, паважната настилка е символ на централната част на столицата с повече от 100 години история, а нейното възстановяване е невъзможно.

От СДВР допълват, че има предпоставки за нарушаване на режима за опазване на недвижимите културни ценности, като навлизането на тежкотоварна техника би създало опасност и от нарушаване на текстове от Закона за културно наследство. Полицията посочва още, че през 2019 г. заради каскади с автомобили на бул. „Цар Освободител“ – като сцена на чуждестранна продукция, Столична община е съставила акт на организатора и той е санкциониран съгласно Наредбата за нарушение на обществения ред на територията на общината.

По данни на специалисти от БАН находището в Будапеща, от което е материалът за производство на софийските павета, било изчерпано преди много години и заводът, който ги е произвеждал, вече не работил.

Освен това, за обезпечаване на предварително оповестените събития бил ангажиран изключително голям ресурс на органите на реда от София и страната. Организирането на още едно мероприятие създава реални условия за извършване на престъпления, нарушаване на обществения ред и безопасността на пътното движение на територията на столицата и допълнително би затруднило осигуряването на обществения ред, допълва още ръководството на СДВР, според което са налице предпоставки за прилагане на законовата възможност кметът да забрани провеждането на мероприятия, когато застрашават обществения ред. Столичната полиция апелира тези аргументи да бъдат взети предвид и при обсъждането на планираните протести на КНСБ на 16-ти и на Камарата на автомобилните превозвачи в България на 18 май.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Бутат незаконни ресторант и автокъща в Борисовата градина

Автокъща „Капитолия“ и ресторант „Веселото село“ ще бъдат премахнати от Борисовата градина. Това съобщи във Фейсбук столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя посочва, че след дълги съдебни спорове Столичната община окончателно е спечелила делата за премахване на установените незаконни строежи на двата обекта в парка. „На 11 май тази година Върховният административен съд София-град

Read More »