Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Съставянето на кабинет – все по-малко вероятно, според Христо Иванов

С доближаването на крайния срок по Конституция за съставяне на правителство – днес до 17 часа в петък, става все по-малко вероятно съставяне на правителство с първия мандат, връчен от президента Румен Радев на „Продължаваме промяната“. Това мнение изрази на брифинг в кулоарите на парламента съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов.

Да, това е добър извод от законите на термодинамиката – колкото повече изтича времето, толкова повече изтича„, отговори на въпрос дали с всеки час конструирането на кабинет става все по-невъзможно Иванов.

Но подчерта – най-добрият вариант би бил съставяне на кабинет още с първия мандат. „Следващият период от една година ще бъде ключов за справянето с една поредица от кризи и завършването на интеграцията на България в Европейския съюз и НАТО. Това е периодът, в който можем да направим решителна крачка към еврозоната, към Шенген, да завършим съдебната реформа и да решим проблемите с Плана за възстановяване. Ако изпуснем този времеви период да се фокусираме върху тези решения, а вместо това хвърлим страната в още един кръг на конфронтация и политическа неизвестност, това може да окаже изключително вредоносно.“

Основната тема на брифинга на ДБ обаче бе друг – „градската десница“ заяви ясна готовност да приеме третия мандат за съставяне на правителство от страна на президента Радев.

Готови сме да участваме в по-нататъшни консултации, смятаме, че ако първият мандат не бъде успешен, би било добре да има още един кръг на консултации преди третия мандат. Искаме да заявим също така, че „Демократична България“ е готова да й бъде даден третия мандат и отговорно, диалогично, с поглед върху националните приоритети да направи възможното за съставяне на правителство„, изрази готовност Иванов. И подчерта – формацията му била доказала, че е отговорна и способна да води конструктивен диалог.

За разлика от позицията си в предишния 46-ия парламент, ДБ не затвориха вратата за преговори, ако третия мандат бъде връчен на БСП. „Всички реалистични шансове за съставяне на управление, което наистина да продължи реализирането на промени и реформи, трябва да бъдат подкрепени. Затова не мисля, че можем да си позволим да затваряме врати„, посочи Иванов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

Опозицията в Молдова бойкотира референдума за ЕС

Лидерът на лявата опозиция в Молдова Игор Додон призова...

СС на ООН не призна палестинската държавност

Съединените щати в четвъртък блокираха ООН да признае палестинска държава,...

Съдебните заседатели по делото срещу Тръмп в Ню Йорк са избрани

Всички 12 съдебни заседатели за процеса срещу бившия американски...

И във Венецуела Русия настоя за украинска следа в атентата в Crocus City Hall

Украинската следа е очевидна в случая на терористична атака...

ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината без помощта на САЩ

Директорът на ЦРУ Уилям Бърнс в четвъртък отправи остро...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Седем станаха жертвите след взрива във ВЕЦ в Италия

Италианските спасители откриха телата на последните двама изчезнали работници...

Цената на краставиците тръгна стръмно надолу, картофите – нагоре

Разнопосочни са цените на основните хранителни стоки, плодове и...

14 г. затвор за руснак, помагал на Украйна

Руски военен съд осъди на 14 години затвор мъж,...

ДПС отива самостоятелно на избори

Централният съвет на ДПС прие критериите и процедурите за...

Наказателната колегия на ВКС сезира КС заради изменения в Наказателния кодекс

Общото събрание на Наказателната колегия на Върховния касационен съд...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img