Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ трупа войски в Сирия след инцидент с руски военни (ОБНОВЕНА)

Снимка: EPA/БГНЕС

Американските военни ще разположат механизирани пехотни части в Сирия. Става дума за бойните превозни машини за пехотата „Брадли“, съобщи АП.

Агенцията отбелязва, че целта на операцията е да се предотврати евентуално повторно появяване на халифата на ИДИЛ и защита на ръководените от САЩ коалиционни сили. Това разкри в изявление говорителят на военната операция на САЩ в региона полковник Уейн Марото.

Въпреки териториалното поражение за ИДИЛ, отслабването на лидерството и широкото опровержение на нейната идеология, тази насилствена екстремистка ислямистка група все още представлява заплаха, се казва в изявлението.

Ходът на Пентагона идва, след като американският президент Доналд Тръмп, след като вече изтегли редица войски от Афганистан и Ирак, заяви, че САЩ е „извън Сирия“ и че останалите войници са разположени само за охрана на петрола.

САЩ ще засилят военното си присъствие в Източна Сирия. Стъпката на Пентагона идва на фона на ескалация на напрежението с намиращите се в близкоизточната страна руски военни. Включително и за неотдавнашния инцидент, при който бяха ранени четирима американски военни.

САЩ засилиха военното си присъствие в Сирия, след като редица схватки с руските сили засилиха напрежението в страната. Инцидентите между американските и руските сили, които патрулират в тази част на страната, ескалираха тази година, съобщава БиБиСи.

Капитанът на американския флот Бил Урбан заяви, че този ход ще „осигури безопасността и сигурността на коалиционните сили“. Той добави, че наред с бойните машини, базирани в Кувейт, САЩ ще разполагат с „радари Сентинел“ и ще увеличат „честотата на американските бойни патрули„.

Съединените щати не търсят конфликт с никоя друга страна в Сирия, но ще защитят коалиционните сили, ако е необходимо, заяви Урбан, говорител на Централното командване на САЩ.

Тези действия и подкрепления са ясен сигнал за Русия да се придържа към взаимните процеси на деконфликт и за Русия и други страни да избягват непрофесионални, опасни и провокативни действия в североизточна Сирия, коментира американски представител пред ЕнБиСи.

Медията цитира служители, според които войските и превозните средства са изпратени, за да възпрепятстват руските сили да влязат в зона за сигурност, където действат американската коалиция и кюрдските сили.

През годините имаше чести взаимодействия между американските и руските сили в Сирия. Но през последните седмици инцидентите в североизточна Сирия стават все по-войнствени. В края на август седем американски войници бяха ранени при сблъсък с руско превозно средство. Правителствата на Русия и САЩ се обвиняват взаимно за сблъсъка, който е заснет и публикуван в Twitter.

САЩ разполагат с около 500 военнослужещи в района. Руснаците подкрепят сирийските правителствени сили, докато американците подкрепят местните кюрдски бойци, част от гражданската война в страната от 2011 г.

Русия, която подкрепя силите на сирийския президент Башар Асад, отдавна се противопоставя на присъствието на американските военни в страната.

През октомври 2019 г. президентът на САЩ Доналд Тръмп реши да изтегли 1000 американски войници, които действаха в подкрепа на алианса на Сирийските демократични сили (SDF), ръководен от кюрдите. Месеци по-късно Тръмп заяви, че е решил да задържи няколкостотин войници в страната, за да защити петролните кладенци.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

Протестиращи искат законови промени за тестването на шофьори

Протестиращите се събраха край езерото Ариана в София

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Шведската полиция застреля мъж, нападал с нож три жени

Шведската полиция е застреляла и арестувала мъж, за когото се...

Лондон: Русия е загубила най-малко 100 самолета от началото на войната

Русия вероятно е загубила поне 100 самолета с фиксирани...

Европейският авиорегулатор препоръчва повишено внимание в небето над Иран и Израел

Европейският авиационен регулатор потвърди съвета на авиокомпаниите за повишено...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img