Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ: Санкциите срещу Русия не пречат на хуманитарната помощ

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съединените щати във вторник предприеха стъпки, за да изяснят, че санкциите на САЩ, наложени на Русия заради нейната инвазия в Украйна, не пречат на хуманитарната помощ и износа на селскостопански и медицински продукти, съобщи „Ройтерс“.

Министерството на финансите на САЩ в информационен лист посочва, че американците могат да участват в трансакции, свързани със селскостопански и медицински износ, работата на неправителствени организации (НПО), помощ при COVID-19, хуманитарна помощ и телекомуникационни и интернет услуги за подкрепа на свободния поток на информация.

Министерството на финансите във вторник също така разреши транзакции, необходими за определени дейности, включително за хуманитарни проекти в Русия и Украйна, от неправителствени организации въпреки санкциите на САЩ срещу Москва.

Вашингтон наложи няколко санкции срещу Москва след инвазията си в Украйна на 24 февруари, включително срещу най-големите кредитори в страната и руския президент Владимир Путин.

Освен това наред със санкциите издава генерални лицензи, разрешаващи определени сделки, свързани с хуманитарна помощ, селскостопанска и медицинска търговия и друга подкрепа.

Най-голямата атака срещу европейска държава от 1945 г. насам, инвазията уби или рани хиляди. Повече от 12 милиона души се нуждаят от хуманитарна помощ в Украйна, каза във вторник генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Откакто започна това, което тя нарича специална операция за демилитаризиране на Украйна, Русия бомбардира градовете до развалини и стотици цивилни тела бяха открити в градовете, където нейните сили се изтеглят. То отрича да е насочено към цивилни и казва, без доказателства, че са инсценирани признаци на зверства.

Световната хранителна програма на ООН предупреди, че конфликтът ще има глобално въздействие върху продоволствената сигурност, тъй като Черноморският басейн е една от най-важните зони в света за зърнено и селскостопанско производство.

Президентът на Световната банка Дейвид Малпас призова във вторник развитите икономики да увеличат продоволствената помощ за развиващите се страни и да работят за увеличаване на производството на храни, енергия и торове, за да се справят с недостига и нарастващите цени, причинени от войната.

Министерството на финансите заяви, че работи за справяне с рисковете за продоволствената сигурност, включително чрез укрепване на вътрешното производство на храни в страните и отключване на търговско финансиране за изглаждане на нарушените вериги за доставки.

Министерството на финансите е дълбоко загрижено за рисковете за глобалните хранителни доставки и цените на храните в момент, когато много развиващи се страни все още се борят да се възстановят от пандемията COVID-19″, пише още в информационния лист.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Георги Свиленски: Нормално е НС да има възможност за контрол върху кабинета

Парламентът пое отговорността да присъства и пред него да...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Депутатите решават дали да заседават по време на избори

Парламентът ще обсъди като точка първа в дневния си...

Прокуратурата иска постоянен арест за мъжа, осквернил гроба на патриарха

Софийската районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 37-годишния...

МВнР кани чужди организации като наблюдатели на предстоящия вот 2 в 1

Министерството на външните работи е отправило покани за международно...

За трети път: Гледат мерките за неотклонение на Банкова и Димитров

Днес делото ще се гледа от нов състав с председател Веселин Пенгезов

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Семействата на германските дипломати напускат Иран

Семействата на германските дипломати в Иран напускат страната предвид...

Живко Коцев е обвиняем за участие в престъпна група (СНИМКИ/ВИДЕО/ОБЗОР)

Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев е привлечен...

Галъп: 44% от българите смятат заплахата от коронавирус за преувеличена

Около 44% от българите смятат заплахата от коронавирус е...

Седем станаха жертвите от нападението в мол в Сидни

Броят на жертвите на трагичния инцидент в търговския център...

ЕС обсъжда във вторник Израел и региона след атаките

След иранските атаки срещу Израел свиках извънредна среща на министрите...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img