САЩ с рекорден износ на петрол за 2022 година

Екип на News24sofia.eu

Южна Корея е топ вносител на американски нефт

Views 596
0 0
Снимка; iStock by Getty Images

Износът на петрол от САЩ през 2022 г. се е увеличил с 22% до рекордните 3,6 млн. барела дневно, според данни на Администрацията за енергийна информация (EIA) към Министерството на енергетиката.

Увеличението на предлагането се дължи на нарасналото производство, използването на стратегическите резерви (SPR) и увеличаването на световното търсене на алтернативен руски петрол, припомня АП.

Броят на експортните дестинации намаля до 38 от 39 година по-рано. Най-големият вносител на американски суров петрол за първи път е Южна Корея с дял от 10,3% (371 хил. барела дневно).

След нея се нареждат Нидерландия (10,2%, 368 хил. барела дневно) и Обединеното кралство (9,6%, 347 хил. барела дневно).

Канада, с дял от 9,2%, падна на четвърто място. Преди 2020 г. тя е била начело на отделните държави по отношение на покупките в продължение на повече от 20 години.

Износът за Индия и Китай, които бяха най-големите вносители съответно през 2021 г. и 2020 г., спадна най-значително през миналата година. Заедно тези две държави намалиха покупките си с 19% (със 125 хил. барела дневно) поради преминаването им към по-евтин петрол от Русия.

Тези намаления бяха повече от компенсирани от продажбите за други дестинации, особено за Европа. През 2022 г. износът на петрол от САЩ за Европа се е увеличил с 41% до 1,51 млн. барела дневно.

Само страните от Азия и Океания (1,55 млн. барела дневно), които запазват статута си на най-голям вносител на американски петрол сред регионите от 2017 г. насам, отчитат повече.

Поради забраната за офшорни доставки на руски петрол високото търсене от Европейския съюз ще се запази и през 2023 г., прогнозира EIA.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Скръб в Перу, където кални свлачища разрушиха домове

Проливните дъждове не спират