Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ предупреждават Турция и ОАЕ да не заобикалят санкциите им

Снимка архив: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Съединените щати ще предупредят страните и фирмите в Близкия изток че могат да загубят достъп до американския пазар, ако правят бизнес със субекти, попадащи под американските санкции, съобщава „Ройтерс“.

Това ще се случи по време на предстоящото пътуване на Браян Нелсън, заместник-министър по тероризма и финансовото разузнаване, до Оман, Обединените арабски емирства и Турция от 29 януари до 3 февруари. Там той ще се срещне с правителствени служители, както и с бизнес и финансови институции, за да подчертае, че Вашингтон ще продължи агресивно да налага своите санкции.

САЩ предприемат мерки срещу опитите на Русия да избегне санкциите, наложени заради войната ѝ в Украйна.

Физически лица и институции, работещи в разрешителни юрисдикции, рискуват потенциално да загубят достъп до пазарите на САЩ поради това, че правят бизнес със санкционирани субекти или не извършват подходяща надлежна проверка„, предупреди говорител на Министерството на финансите.

Докато е в региона, Нелсън ще обсъди усилията на Министерството на финансите да пресече опитите на Русия да заобиколи санкциите и експортния контрол, наложени заради войната ѝ срещу Украйна, както и дестабилизиращата дейност на Иран в региона, рисковете от незаконно финансиране, подкопаващи икономическия растеж, и чуждестранните инвестиции.

Това ще бъде последното посещение в Турция на високопоставен служител на Министерството на финансите на САЩ за обсъждане на санкции, след поредица от предупреждения миналата година от американското ведомство и засилването на натиска от страна на Вашингтон върху Анкара, за да гарантира прилагането на наказателните мерки на САЩ срещу Русия.

Пътуването на Нелсън съвпада с период на обтегнати отношения между Съединените щати и Турция, тъй като двете съюзнически страни в НАТО имат разногласия по редица въпроси.

Съвсем наскоро отказът на Турция да даде зелена светлина на кандидатурите за НАТО на Швеция и Финландия разтревожи Вашингтон, а Анкара е разочарована, че искането ѝ за закупуване на изтребители F-16 все повече се обвързва с това дали двете скандинавски страни могат да се присъединят към Алианса.

Нелсън ще посети турската столица Анкара и финансовя център Истанбул на 2-3 февруари. Той ще предупреди бизнеса и банките, че трябва да избягват транзакции, свързани с потенциални трансфери на технологии с двойна употреба, които в крайна сметка могат да бъдат използвани от руската армия, обясни говорителят.

Вашингтон и неговите съюзници въведоха няколко кръга от санкции срещу Москва след инвазията ѝ, която уби и рани хиляди и превърна украинските градове в руини.

Турция осъди нахлуването на Русия и изпрати бойни дронове на Украйна. Същевременно обаче тя се противопоставя на западните санкции срещу Русия и поддържа тесни връзки както с Москва, така и с Киев – нейните черноморски съседи.

Освен това Анкара засили търговията и туризма с Русия. Някои турски фирми са закупили руски активи от западни партньори, които се оттеглят поради санкциите, докато други поддържат големи активи в страната.

Анкара обаче увери, че международните санкции няма да бъдат заобикаляни в Турция.

Вашингтон се тревожи и относно заобикалянето на санкциите му срещу Иран.

Миналия месец Съединените щати наложиха санкции на видния турски бизнесмен Ситки Аян и неговата мрежа от фирми, обвинявайки го, че е действал като посредник за продажби на петрол и пране на пари от името на Иранската революционна гвардия.

В Обединените арабски емирства пък Нелсън ще отбележи „лошото спазване на санкциите“ в страната.

Вашингтон наложи редица санкции на компании, базирани в ОАЕ, заради укриване на санкции, свързани с Иран, и в четвъртък посочи базирана в арабската страна авиационна фирма за подкрепа на частната военна компания „Вагнер“, която се бие в Украйна.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Норвегия призова за възобновяване на финансирането на Агенцията за палестинците

Норвегия призова международните донори във вторник да възобновят плащанията...

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че подпомага руската отбранителна индустрия

Говорителят на китайското външно министерство Ван Венбин отговори на...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

Израел удари обект в Иран

Израелски ракети са поразили тази нощ обект в Иран,...

Депутатите не знаят къде е докладът за „Боташ“ и защо го няма

Докладът не е бил внесен, според Росен Желязков

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img