САЩ обвиниха Китай в прикриване на зверствата на Северна Корея

Екип на News24sofia.eu
Views 2444
0 0
Снимка; iStock by Getty Images

Съединените щати обвиниха Китай в опит да прикрие зверствата на Северна Корея от света, като блокира онлайн излъчването на неофициална среща на членовете на Съвета за сигурност на ООН по обвинения в нарушения на човешките права от страна на Пхенян, съобщава „Ройтерс“.

Някои членове на Съвета са решени да защитят режима (в КНДР) от отговорност„, заяви постоянният представител на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд по време на срещата, намеквайки за Китай и Русия.

Китай и Русия твърдят, че 15-членният Съвет за сигурност, който е натоварен с поддържането на международния мир и сигурност, не трябва да обсъжда въпроси, свързани с човешките права. Според тях подобни срещи трябва да бъдат ограничени до други органи на ООН, като Съвета на ООН по правата на човека или Общото събрание на ООН.

От своя страна китайският дипломат Син Джишен посочи, че срещата, организирана съвместно от Съединените щати и Албания, „не е била конструктивна по никакъв начин„.

Вместо да облекчи напрежението, това може по-скоро да засили конфликта и следователно е безотговорен ход. Използването на WebTV на ООН за излъчване на живо е загуба на ресурси на ООН„, подчерта той.

Всичките 15 страни членки на Съвета трябва да дадат съгласие подобни неофициални дискусии да се излъчват в интернет от ООН, а дипломати обясниха, че е рядкост излъчването да бъде блокирано. Въпреки хода на Китай вчерашната среща все пак беше публична и медиите присъстваха.

Томас-Грийнфийлд заяви, че ядрените програми и тези за балистични ракети на Северна Корея са „неразривно свързани с нарушенията на човешките права от режима“.

Преследването на оръжия за масово унищожение винаги надделява над човешките права и хуманитарните нужди„, категорична бе тя и допълни, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е избрал „боеприпаси вместо храна, ракети пред човечеството„.

Самата Северна Корея не взе участие в срещата.

Пхенян отхвърля обвиненията в нарушаване на човешките права и упреква санкциите за тежката хуманитарна ситуация в страната.

КНДР е под санкции на ООН заради балистичните ракети и ядрената си програма от 2006 г.

Престорената лицемерна загриженост на Запада за човешките права в Северна Корея не заблуждава никого„, заяви руският дипломат Степан Кузменков на срещата. „Всички знаят много добре, че САЩ използват правата на човека, за да си уреждат сметките с правителства, които не им харесват„.

Дипломати съобщиха, че в понеделник Съветът за сигурност на ООН вероятно ще проведе официално заседание във връзка с изстрелването на междуконтинентална балистична ракета от Северна Корея по-рано тази седмица.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Откриха десетки чували с мъртви животни в река край Мездра (ОБНОВЕНА)

Има риск от екокатастрофа