Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САЩ: Действията на българските власти срещу нарушаването на човешките права са недостатъчни

По отношение на правата на човека в България са налице съществени проблеми във функционирането на съдебната система и полицията, също на медиите, както и в отношението към бежанците, ромите и хомосексуалните. Направеното от властите в тази сфера е недостатъчно.

Такава констатация се съдържа в Доклада за състоянието на човешките права за 2020 г., подготвен от Държавния департамент на САЩ. През тази година в документа са анализирани 198 държави и територии.

Съществените проблеми (в България – б.р.), свързани с правата на човека, обхванаха: насилствено отношение от страна на полицията; произволни арести; сериозни проблеми с независимостта на съдебната система; сериозни ограничения на правото на свободно изразяване, включително цензура на медиите, насилие и заплахи за упражняване на насилие срещу журналисти, както и корпоративен и политически натиск върху медиите, се казва в резюмето на раздела за България, публикувано от американското посолство.

Сред проблемните области са посочени също „връщане на бежанци или търсещи убежище лица; тежки корупционни деяния; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу роми; насилие срещу деца; престъпления, свързани с насилие или заплахи за упражняване на насилие срещу лесбийки, гейове, бисексуални, транссексуални и интерсексуални лица„.

Макар че властите предприеха стъпки за наказателно преследване и налагане на наказание на длъжностните лица, извършили нарушения на правата на човека, действията на държавните органи бяха недостатъчни и се наблюдаваше проблем с безнаказаността. – отбелязват авторите на документа.

Те констатират още, че България се управлява от свободно избрано Народно събрание и че парламентарните избори през 2017 г. са свободни и честни като цяло, но с някои недостатъци. Същото се казва и за президентския вот през 2016 г.

Според доклада, през 2020 г. гражданските власти у нас са поддържали ефективен контрол върху силите за сигурност. Същевременно се отчита, че „от представители на силите за сигурност бяха извършени определени нарушения„.

Докладът, който е възложен на Държавния департамент от американския Конгрес, се издава ежегодно през последните 45 години.

Съединените щати поставят правата на човека в центъра на външната ни политика, защото те са от съществено значение за мира и стабилността. – поясняват от посолството на САЩ у нас.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Десислава Петрова: Няма сделка между прокуратурата и Живко Коцев

Живко Коцев сам е поискал да свидетелства, след като...

Шалапатова: 100 лв. е неадекватно подпомагане на пенсионер

Никой не познава дали пенсионерите с минимална пенсия от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кирил Петков: Евроатлантическа кожа на Борисов прозира (ВИДЕО)

Вижда тайна координация Борисов-Пеевски-Радев

КНДР и Иран обсъждат сътрудничество и оръжейни програми

Такива спекулации породи странното посещение

Емил Димитров: Петя Банкова направи доста бели в митниците

Емил Димитров е роден през 1962 г. в Перник....

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

2 май ще бъде неучебен ден и във Варна и Бургас

Кметът на Варна обяви 2 май за неучебен ден...

Унгария разследва съперник на Орбан за чуждо влияние

Унгарският опозиционен политик, известен като критик за управляващите, Петер...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img