Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сърбия: Спирането на газа заради България е невъзможно

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Министър-председателят на Република Сърбия Ана Бърнабич заяви днес, че не се притеснява от притока на газ през Балканския поток през България към Сърбия, като отсече, че обсъждането на възможността за спиране на транзита на газ е недопустимо.

Това се казва в изявлението ѝ, публикувано в сайта на сръбското правителство.

В изявление пред Икономическия форум в Яхорина Бърнабич оцени, че спирането на транзита на газ ще бъде невиждан прецедент.

Това би означавало, че няма договори, договорни задължения, върховенство на закона, а царува Дивият запад и присвояване на чужд камион със стока.

Премиерът посочи, че ако това се слуичи, вече няма сигурност за никого в Европа и света, като припомни, че Сърбия е инвестирала над милиард евро в газопровода.

В същото време плащахме газ, той е наш, имаме договор за доставка с Русия. Случвало се е да минава през България, да има проблеми, но българските проблеми не са наши, посочи Бърнабич.

Тя изрази надежда, че Полша и България ще успеят да се договорят за доставките на газ.

Интересува ме как живеят хората в Сърбия и всяко смущение в ЕС би имало негативни последици за икономиката на страната ни. Колкото по-спокойно и стабилно, толкова по-добре за нас, завърши премиерът.

Засега няма прекъсване на доставките на газ за Република Северна Македония (РСМ), след като Русия прекъсна доставките за България, откъдето страната получава газ. РСМ не е много зависима от газа като енергиен източник. По-голямата част се изразходва за отоплителни централи, а отоплителният сезон е приключил. Дори да има пълно спиране на руския газ, ефектът ще бъде почти нулев. Това каза по-рано днес министърът на икономиката Крешник Бектеши.

„Газпром“ спря напълно доставките на газ за българската компания „Булгаргаз“ и полската PGNiG поради неплащане в рубли навреме. „Газпром“ припомня също, че България и Полша са транзитни държави, така че „в случай на неразрешено изтегляне на руски газ от транзитни обеми към трети страни, транзитните доставки ще бъдат намалени с този обем“.

На 31 март президентът Владимир Путин подписа указ, според който някои страни трябва да плащат за газа, доставен след 1 април, само в рубли. За тази цел в Газпромбанк се откриват специални сметки в рубли и чуждестранна валута тип „К“ за чуждестранни купувачи. Чуждестранният купувач плаща за газа в договорната валута, GPB го продава на Московската борса и превежда рубли на „Газпром“. В този момент се счита, че задължението за плащане на природния ресурс е изпълнено.

Спирането на доставките на газ за България и Полша се оказа първото, откакто руският президент Владимир Путин заяви миналия месец, че „недружелюбните“ чуждестранни купувачи ще трябва да плащат на държавния „Газпром“ в рубли вместо в други валути. ЕК реши, че няма да плаща газа в рубли, но в петък заяви, че това не би било нарушение на санкциите.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Русия предупреди Европа срещу изземването на активите ѝ: Ще загубите повече от нас

Съюзник на президента Владимир Путин предупреди Европа, че Русия...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

Над 200 земетресения разлюляха Тайван през нощта

Източният окръг Хуалиен в Тайван беше разтърсен от повече...

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Ваня Григорова слага край на мандата на псевдоелита, а старите лица да отсъпят

Общинският съветник Ваня Григорова регистрира участието си за НС...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Нови разкрития в News24sofia.eu за намушканата жена в софийския квартал „Надежда“ 4 (СНИМКИ)

СДВР издирва 28 - годишен мъж, който е криминално проявен, научи още News24sofi.eu

Обмислят създаване на нов закон за земеделските кооперативи

Министърът на земеделието и храните и браншови организации се...

БСП иска оставката на Росен Желязков (ВИДЕО/ДОКУМЕНТ)

https://www.youtube.com/watch?v=KTQ4HMQ3kZg Парламентарната група на БСП за България поиска оставката на...

ЕС изолира със санкции фабриката за дронове на Иран

Европейският съюз ще предприема допълнителни санкции срещу Иран. Това...

Обвиняват в тероризъм 16-годишния нападател от Сидни

16-годишното момче, арестувано за атака с нож срещу популярен...

МОН предлага 2 май да е неучебен ден в цялата страна

Министерството на образованието и науката (МОН) предлага 2 май...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img