Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Сандов категоричен: Ще се справим и без руски нефт

Няма да представлява проблем България да се справи и при хипотеза, че всички доставки на руски петрол бъдат преустановени. Това заяви пред журналисти вицепремиерът и екоминистър Борислав Сандов, който взе участие в конференцията „Работеща България за бъдещето на труда“, организирана от КНСБ.

Сигурността на доставките е гарантирана, въпросът е с цените. Това е и причината България да отстоява изключване на правилото, което в момента се готви спрямо санкциите (за внос на руски нефт в ЕС). Ако не бъдат постигнати тези уговорки на ниво ЕС, ще се търсят други варианти. Но пак казвам – сигурността е гарантирана„, категоричен бе Сандов, макар и не влизайки в подробности не дали горива ще има, а на какви цени ще се продават те.

И в конкретика – България ще внася петрол сорт „Брент“ при забрана на вноса на руския „Урал“, който към момента се търгува на значително по-ниска цена от западния аналог. Нямало и никакъв проблем „Нефтохим“ да пренастрои работния си процес, че да преработва алтернативни на руския петрол. Такава стъпка пък носи рискове от екологична гледна точка, заради което ще се направи обстоен анализ на ефектите върху околната среда.

Сандов бе категоричен още – бъдещето на родната енергетика носи в основата си плавното затваряне на въглищните ТЕЦ-ове, които към момента осигуряват основната част от микса на електроенергия.

Въглищният сектор е един от секторите с лошо качество на работния процес, рискове за здравето на работещите. Затова търсим добрите решения, които да удовлетворяват регионалните специфики, нуждите на работещите, намирайки им нова работа, която да е със същите или дори по-добри възнаграждения. Отделно изграждащи нови перспективи за регионите. А тези региони – Стара Загора, Перник, Кюстендил, имат много добри предпоставки за алтернативно развитие извън въглищния сектор„, каза министърът.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Русия щурмува Часов Яр с 25 000 войници

Русия разполага със сили от 20 000-25 000 войници,...

Първо в News24sofia.eu! Журналистът Димитър Стоянов е задържан в полицията за 24 часа след заплахи към служител на НАП

По информация на News24sofia.eu Стоянов е задържан в Пето районно управление в столицата

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

„Новая газета“: Кадиров е тежко болен

Чеченският лидер Рамзан Кадиров е бил диагностициран с некротизиращ...

Обвиняват Тръмп за намеса в изборите през 2016 г.

Прокурори заявиха в първия ден от процеса срещу Доналд Тръмп...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

Проф. Маринов очаква нови участници в парламента след изборите

Вероятно "Левицата" и/или партията на Васил Божков

Юлия Навалная: От Путин може да се очаква всичко

Кремъл води отдавна войната си в сърцето на Европа

Бойко Борисов вдигна ръце от темите „президент“ и „Главчев (СНИМКИ/ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=nGBwNJ45p8I Темата "президент", темата "Главчев" няма да коментирам, защото я...

Politico: Въпреки ниската инфлация, България няма да е в еврозоната 2025 г.

Българите изразяват ниска подкрепа за присъединяването

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img