Реклама

https://www.gerb.bg/bg

САМО В News24sofia.eu! Тъжна статистика! 32 деца загинаха при катастрофи през 2019 г. (СТРЯСКАЩИ ДАННИ)

Снимка/източник: Информационна агенция News24sofia.eu Васил Димитров

32 деца са загинали по пътищата в страната 2 дни преди края на годината.

Информационна агенция News24sofia.eu изпрати запитване до Министерство на вътрешните работи (МВР) по закон за достъп до обществена информация за това какви са данните на МВР за смъртните случаи на деца у нас за изминлата 2019 година, а бройката е повече от стряскаща 32 са децата.

За цялата 2018 г. жертвите до 17 г. са общо 35, или с 3 повече от тази.

Въпреки намаляването на смъртните случаи с деца като цяло има тенденция на ръст при наймалките, които са на възраст до 6 г. (бебета и малчугани от детските градини). За 2018 г. загиналите са били 8, за тази са 10.

7 от невръстните жертви са били пътници в колите на роднини, а 3 са прегазени като пешеходци, казват в отговор до News24sofia.eu от МВР.

Последният случай е от 19 декември вечерта в Русе. Тогава 43-годишният Данаил Тодоров заби колата си в бетонен мост на бул. “България” в града. Возил в колата си бебе на 1 г., което умира на
място. Тодоров е бил пиян. Дрегерът отчел 2,44 промила алкохол в кръвта. Нямал книжка. Той е бивш затворник с 10 присъди за грабежи, кражби и изнасилване.

Месец по-рано, отново в Русе, 76-годишен шофьор на камион прегази посред бял ден 5-годишно момченце, докато завива в един от кварталите. Не видял детето, което гонило кучето си по улицата.татковци

За 2018 г. загиналите деца пътници под 6 г. са 6, а пешеходци – едно.

Най-висока е смъртността при децата във възрастовата граница от 15 до 17 г. Това важи и за миналата и за тази година. През 2018 г. и през 2019 г. жертвите са по 13. Най-много от загиналите юноши и девойки са починали като пътници – по 7 всяка година, след това като водачи – 4 през м.г. и 3 през тази. 2 са смъртните случаи м.г. на пешеходците между 15 и 17 г., 4 са през 2019 г. Последният случай е с момичето, пометено от джип на бул. “Никола Вапцаров” в София на 13
декември. То почина в болница след удара, а приятелката ѝ беше спасена от лекарите.

Общо за 4-те възрастови групи сред децата (до 6 г., 6 – 9, 10 – 14 и 15 – 17) най-много са жертвите, които са се возили в колите на родителите или роднините си. 20 са загиналите по този начин деца
т.г. Сред тях е и малката Ерджан, която загина при катастрофа през април на пътя за Маказа. Тогава баща ѝ не успя да избегне сблъсък с колата на Лютви Местан. И двамата шофьори от тежкия инцидент са с обвинение за смъртта на бебето.

Миналата година загиналите деца пътници са били с 3 повече – 23. Ранените от тази категория в последните години също са приблизителен брой. 564 са били през м.г., 550 са през тази.

Има ръст обаче сред ранените деца пешеходци за тази година спрямо миналата. За първите 10 месеца през 2019 г. са с 66 повече, отколкото за същия период през 2018-а. Загиналите са по 8, два дни преди края на 2019 г.

620 са общо загиналите хора при пътни инциденти в страната до 29 декември, а 8422 са ранените. През цялата 2018 г. смъртните случаи са 611 (с 9 повече), а ранените 8466, което означава, че починалите през 2019 г. ще са по-голям брой, а ранените – приблизително същият. Тежките катастрофи за 2018 г. са 6684, а през тази – 6671 (до полунощ на 29 декември). Това означава, че при еднакъв брой катастрофи и ранени загиналите нарастват.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Даниел Митов се отказва от Външно министерство

"Не бива да се превръщам в ябълка на раздора...

Сарафов писа до бившия си заместник да редактира съдебната реформа

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати до бившия си...

Преди ваканцията депутатите ще гарантират 30% по-високи заплати в армията

Единодушно със 195 гласа "за" парламентът прие на първо...

Опит за атентат срещу петима японски граждани в Пакистан

Петима японски граждани оцеляха след опит за атентат срещу автомобила...

Италианската полиция задържа въоръжен издирван американец на площад „Свети Петър“

Италианската полиция е арестувала миналата седмица "най-издирван" беглец от САЩ,...

Тръмп пита защо Европа не дава повече помощ на Украйна

Бившият президент Тръмп се запита защо европейските нации не предоставят...

САЩ отново предупреждават Израел срещу офанзива в Рафах

Американски служители отново изразиха загриженост пред израелските си колеги относно...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Помогни си с „Помогни ми“ – мобилно приложение за жертви на насилие у дома (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=SAxvUl8XH5c Пострадалите от домашно насилие вече могат да се обръщат...

Дядо блъсна с кола внука си в Разградско след спор за стари тухли

79-годишен жител на село Брестовене в община Завет, област...

Въоръжени мъже отвлякоха и убиха деветима в Югозападен Пакистан

Въоръжени мъже застреляха и убиха девет мъже, след като...

WSJ: Путин обяви планове за рестартиране на АЕЦ Запорожие

На среща в Сочи Владимир Путин каза на генералния...

Водата в руската Курганска област достига опасни нива

Нивото на водата в река Тобол в руския Курган се...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img