Само позитиви за България от приемането на еврото очаква Емил Хърсев

Прочитания 12865
0 0

Трудно може да се кажат какви са ефектите от присъединяването на България към Еврозоната, при положение че Еврозоната сменя правилата и приоритети си в крачка. Това мнение изрази пред bTV доц. Григор Сарийски, финансов и икономически експерт от Института за икономически изследвания при БАН.

Той поясни, че от икономическите приоритети в момента се местим към равенството на половете, разпределението на бежанци и други.

Не знаем дали в един момент тази структура няма да бъде използвана като инструмент за натиск за прокарването на тези политики, отбеляза експертът.

От своя страна финансистът Емил Хърсев заяви, че според него от приемането на еврото имаме само позитиви, не и негативи.

По негови думи ефектът от споменатите от Сарийски промени ще се усети, независимо от това дали въведем еврото, или не.

Той открои две основни предимства на това да излезем от валутния борд, като се присъединим към Еврозоната. „Първо ще имаме отново кредитор от последна инстанция. Това означава, че банките ще могат да освободят една голяма част от принудително държаната в момента ликвидност„, обясни Хърсев.

Той посочи, че сме в процес, при който доходите у нас растат с по 10% – двойно на нарастването на БВП. По негови думи въпреки че цените също вървят нагоре, сме в процес на сближаване на ценовото равнище и равнището на доходи с икономическата общност, към която се интегрираме. Това ще върви независимо дали ще плащаме с евро, или с левове, категоричен бе Хърсев.

Сарийски се съгласи с тази теза и допълни, че в момента се сближаваме, докато страните от периферията членки на еврозоната се отдалечават от средния стандарт за Еврозоната.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Андриян Петков

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

В Пловдив са се купували гласове от името на партия ГЕРБ, разкри Рашков

30 лева била цената за глас