Съдът в САЩ: Дерек Шовин е виновен за смъртта на Джордж Флойд

Екип News24sofia.eu

45-годишният Шовин пледира невинен…

Прочитания 31827
0 0

Съдът в САЩ призна за виновен уволнения полицай от Минеаполис Дерек Шовин, който беше обвинен за смъртта на афроамериканеца Джордж Флойд, съобщи CNN.

Шовин е признат за виновен и по трите обвинения, които бяха повдигнати срещу него.

Съдебното жури, съставено от петима мъже и седем жени, което заседава четири часа в понеделник следобед, възобнови обсъждането във вторник сутринта. Съдебните заседатели бяха изолирани от обществеността докато обсъждаха решението си.

45-годишният Шовин пледира невинен по трите обвинения – непредумишлено убийство от втора степен, убийство от трета степен и причиняване на смърт по непредпазливост втора степен.

Джордж Флойд почина на 25 май 2020 г. в Минеаполис, след като при опит да го задържи полицейският служител е притискал с коляно гърдите му, вследствие на което мъжът се е задушил.

По данни на следствието, той е бил задушаван в продължение на 9 минути.

Гибелта му предизвика широк обществен отзвук, който доведе до вълна от протести, от които се зароди движението Black lives matter (в превод – „черните животи имат значение„).

Припомняме, че патолог, привлечен от защитата, заяви, че причината за смъртта на Флойд е пристъп вследствие на сърдечно заболяване, а не задушаване, за което бе обвинен полицаят.

Според него не е изключено и смъртта да е причинена от вдишване на изгорели газове от намиращата се в близост полицейска кола.

Адвокатът на Шовин – Ерик Нелсън, помоли съдебните заседатели да игнорират политиката и социалните въпроси при разглеждането на делото.

Бившият полицай може да получи до 40 години затвор.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Зеленски: Украйна не започва първа война, но устоява докрай

Русия твърди, че иска мир, но създава ескалация...